Gouda – Voor de liefhebbers is er maandagmiddag 23 oktober een rondleiding langs de dijkversterkingswerkzaamheden aan de IJsseldijk. Omdat er zoveel belangstelling voor bestond, is er vanmorgen een extra rondleiding geweest.
De dijkversterking bij Gouda heeft een innovatief karakter. Voor het eerst wordt er een CSM (Cutter Soil Mixing) techniek op zo’n grote schaal in een dijk toegepast. Soil mixing versterkt de eigenschappen van de aanwezige grond: er wordt cement geïnjecteerd in de bodem; grond en cement harden uit door het contact met het water in de dijk, waardoor een stevige wand ontstaat. Tijdens de rondleiding was te zien hoe dat, ter hoogte van de Fluwelensingel, in zijn werk gaat.
Hoge waterstanden
De IJsseldijk is een primaire waterkering die de stad beschermt tegen een hoge waterstand in de rivier de Hollandsche IJssel. Omdat de stabiliteit van de dijk is afgekeurd bij de laatste toetsing, moest de dijk worden versterkt. De ligging midden in de stad, een slechte ondergrond en het feit dat zowel de dijk als de rivier niet zouden worden afgesloten voor verkeer, maakten het versterken een uitdagende opgave. Ingenieursbureau ABT heeft in nauwe samenwerking met de aannemers Mourik Groot-Ammers en Liebregts het winnende ontwerp gemaakt vanwege innovatieve technieken.
Haastrechtsebrug
Deze week wordt gewerkt ter hoogte van de Haastrechtsebrug. Dat betekent dat het verkeer daar rekening mee moet houden. Het fietspad wordt afgesloten, fietsers worden omgeleid via de Cronjestraat.
Nieuwe veiligheidsnormen
Naar verwachting is het project medio 2018 klaar. De dijk voldoet dan weer aan de nieuwe veiligheidsnormen en het achterliggende gebied is beschermd tegen de hoge waterstanden.