Veel belangstelling voor de kunst- en spirituele route in de Goudse binnenstad

Gouda –  Goudse Passie is de  prachtige wandelroute in en om de historische binnenstad van Gouda die langs de 14 Goudse kruiswegstaties voert. Tot en met 5 april 2021, is de route iedere dag op een zelf te kiezen tijdstip te beleven. Op 24 februari heeft burgemeester Pieter Verhoeve de route officieel opengesteld. Inmiddels hebben al meer dan 2.200 mensen de startpagina op goudsepassie.nl bezocht.

De Stichting Hedendaagse Kunst en Religie Gouda organiseert de Goudse Passie in samenwerking met Goudse ondernemers. De Stichting is blij dat ze van GoudApot een financiële bijdrage mochten ontvangen ten behoeve van de organisatie. De route is 4,1 km lang en ook na zonsondergang te belopen omdat vrijwel alle staties worden aangelicht. Nadat 10 jaar geleden in Gouda The Passion werd uitgevoerd heeft Gouda nu zijn eigen Passie. Geen grote mensenmassa maar individueel en met in achtneming van de coronaregels buiten lopend te beleven.

De staties zijn van de hand van beelden kunstenaar Willem Hesseling. In deze hedendaagse schilderijen heeft Hesseling het lijdensverhaal van Jezus Christus verbeeld. De Staties zijn eigendom van de Stichting Hedendaagse Kunsten Religie Gouda. De kunstwerken zijn op bijzondere en toeristisch aantrekkelijke plekken tentoongesteld en kunnen van buitenaf worden bekeken. Bij elk schilderij wordt een QR-code getoond. Door deze te scannen komt online informatie over ieder kunstwerk beschikbaar samen met een passend gedicht. De gedichten zijn geschreven door dominee en publicist Hans Bouma. Ook is het mogelijk om tijdens of na afloop van de wandeling de Via Crucis te beluisteren. Deze passende muziek, met voor elke statie een apart deel, is  van de Goudse Componist Dick Le Mair.

Advertisements

De kruiswegstaties zijn in boekvorm uitgegeven met het passend gedicht bij elk schilderij.  Zowel achtergrond informatie als praktische informatie over de te lopen route is te vinden op www:goudsepassie.nl. Een routebeschrijving ligt ook in de winkel van boekhandel Verkaaik aan de Lange Tiendeweg te Gouda .

15-03-2021 12:55