Van brood gaan eenden dood

Gouda – Nu het voorjaar is begonnen, is het een aantrekkelijke gedachte: een wandeling maken langs de singels of grachten en meteen even je overgebleven brood aan de eenden en andere watervogels voeren. Weggooien is immers zonde en een leuke bijkomstigheid is dat kinderen zo op een laagdrempelige manier met de natuur in aanraking komen.

Maar dan valt je oog op het bord langs het water met daarop de tekst ‘Van brood gaan eenden dood’. Eronder staat dat stadseenden door het eten van brood maximaal 2-3 jaar oud worden in plaats van 15 jaar. Serieus?! Wij waren ook geschokt en zochten het voor je uit.

Het bord is geplaatst door de gemeente, zo blijkt uit onze navraag. Behalve de boodschap dat eenden niet oud worden als ze brood eten, staan er ook andere negatieve effecten genoemd. Brood in het water veroorzaakt blauwalg en groei van het kroos, met als gevolg dat vissen sterven. Ook zorgt brood in het water voor groei van bacteriën die botulisme veroorzaken. Botulisme heeft ernstige gevolgen voor onder andere eenden. Ze raken erdoor verlamd en verdrinken.

Het is een nogal schokkende boodschap die het nostalgische ‘eendjes voeren’, waar vrijwel iedereen mee is opgegroeid, in een ander daglicht stelt.

Botulisme is vaak een doodsvonnis
Aangezien op internet een iets genuanceerder beeld wordt geschetst over de gevolgen van brood voor eenden, bellen we met de Vogelbescherming. Zij vertellen ons dat een klein broodkorstje voeren niet acuut gevaar oplevert voor eenden.

‘Je moet het zien zoals bij mensen die structureel ongezond eten en overgewicht hebben,’ vertelt de vrouw die we aan de telefoon hebben. ‘Brood is veel te eenzijdig voedsel voor eenden. Van een korstje gaan ze niet dood, maar het probleem is dat mensen hele broden in het water gooien. Vaak veel meer dan de dieren op kunnen. Hierdoor wordt het water voedselrijker, met blauwalg, kroos en botulisme tot gevolg. Voor watervogels en vissen is dat vaak een doodsvonnis.’

 

10 jonge eendjes in één keer dood
Dit zegt ook een van de verzorgers van de dierenopvang in Gouda. Zij krijgen veel zieke en gewonde vogels in de opvang. ‘Door de grote hoeveelheden brood in het water, ontstaat botulisme en dat is levensgevaarlijk voor eenden en andere watervogels. We krijgen hier eenden binnen waarvan de kop en poten helemaal slap hangen. Dan weet je al dat de kans klein is dat dit dier het redt. Ontzettend triest. Ook jonge eendjes overleven botulisme niet en dan sterven er in één keer tien eendjes.’

Wat ook gebeurt volgens de verzorgster is dat eenden een te groot stuk brood naar binnen werken, dat in combinatie met water blijkt plakken in hun keel, waardoor ze stikken.

Alles overziend is het dus ook niet verstandig om een enkel korstje brood te geven, concluderen wij. Je weet immers niet hoeveel mensen voor jou al brood hebben gevoerd.

De verzorgster beaamt dat. ‘Gezien het leed dat wij hier zien, zeg ik helemaal niet voeren.’