Van Beverningh: Een BN`er uit Gouda

bekendebner

Talloze beroemde Nederlanders hebben hun laatste rustplaats gevonden in de Goudse Sint-Jan of zijn er op een andere manier onlosmakelijk mee verbonden. Genoemd mogen worden diplomaat Hieronymus van Beverningh, humanist Desiderius Erasmus, feministe Barbara van Meerten- Schilperoort, patriot Cornelis de Lange van Wijngaarden en de filosoof Dirck Coornhert. In het kader van de Maand van de Geschiedenis wil de Werkgroep Beroemde Nederlanders van de Sint-Jan in samenwerking met de historische vereniging Die Goude er aan bijdragen dat deze BN’ers weer de aandacht krijgen die ze verdienen.

Op het symposium in de Sint-Jan zal dit jaar Hieronymus van Beverningh als eerste in de schijnwerpers worden gezet. Van Beverningh werd ongeveer 400 jaar geleden (1614) in Gouda geboren en overleed in 1690. Zijn vrouw Johanna le Gillon (1635-1706) en hij zijn beiden ter ruste gelegd in hun schitterende grafkapel in de Sint-Jan. Van Beverningh reisde in de Gouden Eeuw als diplomaat van de Zeven Verenigde Nederlanden naar Londen, Madrid en Parijs om daar de belangen van de Republiek te verdedigen. Tijdens zijn leven sloot hij belangrijke en controversiële vredesakkoorden. Hij onderhandelde bijvoorbeeld met mannen als Cromwell en de Zonnekoning Lodewijk XIV. Hoewel in eerste instantie voorvechter van de regenten, stond hij in het rampjaar 1672 zij aan zij met stadhouder Willem III.
Op zaterdagmiddag 24 oktober tussen 14.00 – 15.30 zal het belang van Van Beverningh verder worden toegelicht met als thema dat van de maand van de geschiedenis “Tussen Droom en Daad”. Van Beverningh acteerde dus in het centrum van de Europese machtspolitiek met als missie het overleven van de jonge Republiek. In een uiterst vijandige omgeving met wisselende bondgenootschappen gingen visie, opportunisme en realisme hand in hand. Van Beverningh staat hiermee symbool voor de Republiek en de consolidatie van de Opstand tegen Philips II. Deze geschiedenis is prominent afgebeeld in de Goudse Glazen. Het definitieve programma zal begin september worden gepubliceerd.

De Sint-Jan zal de bezoekers ontvangen om 13.30 met muziek uit de tijd van Van Beverningh. Bezoekers kunnen dan ook de wereldberoemde Goudse Glazen en het gerenoveerde koor bewonderen. De entree bedraagt €5,00 p.p. Vanaf 16.00 kan men vervolgens genieten van de muziek van de bekende altvioliste Dana Zemtsov.

Nadere informatie is te vinden op de website van de Goudse Sint-Jan www.sintjan.com. Verdere informatie is te verkrijgen bij de voorzitter van de Werkgroep Pieter van Dijkum met als email adres dijkum@planet.nl.
Bijlage: Portret van Van Beverningh door Jan de Baen 1670 (Rijksmuseum, Amsterdam).