Uitspraak rechtbank: gemeente heeft Turfmarktkerk onterecht gesloopt

Gouda – De gemeente heeft niet aantoonbaar gemaakt dat er eind 2018 instortingsgevaar bestond bij de Turfmarktkerk. Hun ingreep, waarbij ze de kerk overnamen, sloopten onder dwang en de eigenaar de rekening stuurden, is daarmee onterecht geweest. Dit schrijft de Rechtbank Den Haag in hun uitspraak in de zaak die eigenaar Khalid Boutachekourt aanspande tegen de gemeente. Voor hem betekent het een klinkende overwinning. De gemeente Gouda moet nu de kosten betalen van de sloop, ruim 5 ton. Ook heeft betrokken wethouder Thierry van Vugt heel wat uit te leggen.

De rechtbank volgt met zijn oordeel de uitspraak van de STAB, die vorig jaar als omgevingsdeskundige onderzoek deed naar de zaak. Zij concludeerden toen al dat de ingreep van de gemeente niet voldoende was onderbouwd. De gemeente kreeg volgens de rechter weliswaar signalen van deskundigen zoals ODMH en bureau Peters & van Leeuwen, maar die waren niet voldoende voor het besluit tot slopen onder dwang.

STAB rapport
Sinds de uitkomst van dat STAB-rapport heeft de gemeente Gouda een hele trits aan argumenten naar voren gebracht om het in diskrediet te brengen. Zo zou het rapport niet zorgvuldig tot stand zijn gekomen, een argument dat de rechter nu terzijde schuift. Ook werden experts ingehuurd die betoogden dat de ingreep op een gebruikelijke manier was verlopen. Het veranderde voor de Rechtbank niets.

Advertisements

Onterecht bestuursdwang
De uitspraak betekent juridisch gezien dat de gemeente ten onrechte spoedeisende bestuursdwang heeft toegepast op de eigenaar van de kerk. De gemeenteraad heeft hiervoor in 2018 akkoord gegeven, op basis van de informatie die de wethouder verleende. Omwille van alle twijfels roept de oppositie van de Goudse gemeenteraad al jaren op om openheid van zaken te geven. Wethouder Thierry van Vugt beloofde in een raadsvergadering in maart nog dat er na deze uitspraak open over de zaak zal worden gedebatteerd. Het is nog onduidelijk wat de uitspraak betekent voor zijn positie, maar hij heeft heel wat uit te leggen.

Gemeenschapskosten
Deze krant berekende in januari al eens dat de kosten die de gemeente in de zaak heeft gemaakt al meer dan 1 miljoen euro bedroegen. Het betreft gemeenschapsgeld. Met deze uitspraak worden de sloopkosten van 541.000 euro aan die rekening toegevoegd. De gemeente Gouda heeft nog niet op de uitspraak gereageerd.

18-05-2021 14:50