Twintig nieuwe Stolpersteine op zeven plekken in Gouda

Gouda – Op 11 maart plaats Gunter Demnig twintig nieuwe Stolpersteine op zeven plekken in Gouda. Leerlingen van het Wellant College hebben afgelopen week de stoepen voorbereid. Op diverse adressen zullen bij de plaatsing familieleden van de vermoorde Joodse stadgenoten aanwezig zijn. Nogmaals route, tijden en namen van de voormalige Joodse bewoners.      

Onder de route vindt u twee verhalen. Het eerste gaat over het echtpaar Mohr-May met hun negenjarig dochtertje Renate, waar Gunter nu Stolpersteine voor gaat plaatsen. Daarnaast nog een tweede verhaal, met foto. Het gaat over Edith Rosey Beek, net zo’n jong meisje als Renate Mohr. Ik schreef eerder over haar in 2014 in een overzichtsartikel in Tidinge: ‘Stolpersteine tonen Goudse geschiedenis op straat’. Voor Edith plaatste Gunter Demnig een van zijn eerste Goudse Stolpersteine, het was toen 2011. Nu zijn we al weer acht jaren en vele gedenksteentjes en plaatsingen verder.

Route:

Advertisements

– Om 9.00 uur plaatst Demnig de eerste gedenksteentjes in de stoep voor de Westhaven 59. Twee Stolpersteine komen hier voor Sigmund Oppenheimer (65) en Babette Oppenheimer-Blümlein (59).

– Om 9.25 uur zijn we op de Krugerlaan 66. Hier komt een extra gedenksteen voor Rosetta de Levie (25) bij de vier steentjes, die hier al liggen voor vader, moeder en zus de Levie en nichtje Rosetta Levano. 

– Om 9.50 uur volgt de plaatsing in de stoep voor de Burgvlietkade 79. Hier komen drie Stolpersteine voor Fritz Mohr (42), Alice Mohr-May (39) en hun dochtertje Renate Mohr (9). Zie het verhaal hieronder

– Om 10.15 uur is de ceremonie in de Sophiastraat 37. Hier ligt al een gedenksteentje voor de jonge vluchteling Heinz Lewkonja. Nu komen er vier gedenksteentjes bij voor Herbert Kirchheim (47), zijn echtgenote Anne Marie Kirchheim-Brahn (42), hun dochtertje Margit Lieselotte Kirchheim (6) en Helmut Rosenberg (18). Deze laatste was net als als Heinz met een kindertransport uit Duitsland gekomen.

– Om 10.40 uur komen we bij de Graaf van Bloisstraat 56. Daar plaatst Demnig vier Stolpersteine voor Hermann Lachmann (37), zijn echtgenote Rachel Lachmann-van Gelder (35) en hun zoontje Jozef (7). 

– Om 11.05 uur is de ceremonie voor de Crabethstraat 5. Vier Stolpersteine komen hier voor Julius Kobijlinski (64), zijn vrouw Hertha Kobijlinski-Naumann (53), oudste zoon Walter Otto Kobijlinski (31) en zoon Erich Helmut Kobijlinski (22).

– Om 11.30 uur komen we tenslotte bij de Cappenersteeg 2. Hier plaatst Demnig op de hoek met de Zeugstraat drie Stolpersteine voor Gerson Mol (46), Frederika Mol-Wolffers (62) en haar zuster de weduwe Sophia de Gast-Wolffers (61).  

  N.B. De tijden van plaatsing zijn zoals altijd onder voorbehoud. Wij hebben op elke plek even tijd nodig voor onze ceremonie. Hierbij memoreer ik naam en lot van de vermoorde vroegere bewoners, vertel iets over hen en vertellen soms ook naaste familieleden en anderen iets. Soms klinkt er een gedicht, onze voorzitter zegt kadisj en we leggen gezamenlijk kiezelsteentjes op de Stolpersteine. Belangstellenden en eventuele familieleden hebben tijd nodig om van de ene plek naar de andere te komen. 

Met deze nieuwe gedenksteentjes voor twintig vermoorde Joodse Gouwenaars komen we op 258 Stolpersteine verspreid over 64 adressen in Gouda. Het is alweer de tiende Stolpersteineplaatsing in opdracht van de Stichting Gouds Metaheerhuis. Eind van dit jaar hoop ik een boek gereed te hebben met alle wat uitgebreidere verhalen bij elkaar van de voormalige bewoners van deze 64 adressen.  

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

25-02-2019 09:00