Gouda – De kaasstad van de wereld heeft bijna 750 jaar stadsrechten. Maar hoe is dit eigenlijk allemaal gegaan? Dit is hoe de plaats uitgroeide tot de stad die ze nu is.
1050 Â Â Eerste activiteit
De eerste activiteit begon in de 11e  eeuw. Rond 1050 besloten de graven van Holland en de bisschoppen van Utrecht een gebied te ontginnen in de huidige omgeving van Gouda. Die werd vervolgens gebruikt voor het verbouwen van graan.
1139Â Â Â Latijnse naam Gouwe
Het jaar waarin Gouda voor het eerst wordt genoemd. De stad dankt zijn naam aan de Latijnse vertaling van het woord Gouwe.
1272Â Â Â Stadsrechten
Graaf Floris V geeft Gouda stadsrechten, omwille van de gunstige ligging als handelsstad. Gouda heeft dan 1000 inwoners.
1308Â Â Â Donkere sluis
De bouw van de Donkere Sluis.
1350Â Â Â Verdedigingswerken
Aanleg van verdedigingswerken. De aanleg van singels werd bepalend voor de vorm die Gouda nog steeds heeft.
1361Â Â Â Grote stadsbrand
De grote stadsbrand. Alles wordt hierbij verwoest, ook de eerste St. Janskerk. Hierna wordt het kasteel aan de IJssel gebouwd.
1395Â Â Â Goudse kaasmarkt
Het stadsbestuur koopt een stuk grond midden in de stad voor het houden van een kaasmarkt. Boeren in de omgeving kunnen hier hun kaas verhandelen.
1448Â Â Â Stadhuis
Na een 2e grote stadsbrand wordt midden op de markt een stenen stadhuis gebouwd. Hierin zetelt het gemeentebestuur en wordt recht gesproken.
1470Â Â Â Bierstad
Gouda beleeft zijn hoogtepunt als belangrijkste bierstad van Holland. Er zijn wel 200 brouwerijen die jaarlijks 15 miljoen liter bier maken. Het meeste is bestemd voor de export.
1475Â Â Â Erasmus
Erasmus, onwettig kind van een priester en diens huishoudster wordt geboren. Hij gaat in Gouda naar school tot hij intreed bij het klooster in Haastrecht.
1552Â Â Â St. Janskerk
Na een 3e stadsbrand, veroorzaakt door blikseminslag in de kerk, brandt de St. Janskerk opnieuw uit. De kerk wordt herbouwd in de huidige vorm.
1572Â Â Â Geuzen
Onder leiding van Adriaan van Swieten verovert een klein legertje Geuzen Gouda. De opdracht is afkomstig van prins Willem van Oranje. Met twee stuks geschut overmannen zij het kasteel. De nieuwe protestanten verbieden de katholieke godsdienst, de reformatie.
1668Â Â Â De Waag
Alle goederen van het omliggende platteland worden gewogen bij de Waag. Zij wordt het centrum van de Goudse handel.
1673Â Â Â Rampjaar
Na een desastreuze aanval van de Fransen breekt in 1673 de pest uit. 20% van de Gouwenaars (3000 mensen) komt om.
1750Â Â Â Goudse kleipijp
Gouda staat wereldwijd bekend om zijn tabakspijp. Op het hoogtepunt zijn 3500 Gouwenaars (50%) werkzaam in deze industrie.
1810Â Â Â Goudse stroopwafel
Eerste vermelding van de Goudse stroopwafel. Gedurende de 19e eeuw wordt de wafel in steeds meer bakkerijen gebakken. Groeit uit tot geliefde internationale lekkernij.
1858Â Â Â Oprichting Goudse kaarsenfabriek
De industriële revolutie veranderd ook Gouda, de Stearine Kaarsenfabriek wordt opgericht (heden Croda).
1860Â Â Â Laatste terechtstelling
In Gouda worden misdadigers al eeuwenlang terechtgesteld aan de achterkant van het Stadhuis. In 1860 is Piet Pijnacker de laatste die op het schavot staat.
1898Â Â Â Gouds plateel
Plateelfabriek Zuid-Holland wordt opgericht en luidt de opkomst in van het Gouds plateel. Veel pijpenfabrieken stappen hierop over.
1944Â Â Â Bombardementen station
In de oorlog wordt het station gebombardeerd. November 1944 raken de geallieerden twee keer de spoorlijn, waarbij meerdere slachtoffers vallen. In totaal komen in de oorlog bijna 400 joodse Gouwenaars om.
1956Â Â Â Kaarsjesavond
Als dankbetuiging stuurt het Noorse Kongsberg de eerste kerstboom. Nadat de kaarsenfabriek (2 jaar later) kaarsen schenkt is kaarsjesavond geboren.
2022Â Â Â 750 jaar stadsrechten
Feestjaar om te vieren dat Floris V Gouda 750 jaar geleden stadsrechten gaf.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en AndroidÂ
17-07-2020 15:50