Tijd voor het schavot!

Gouda 750 jaar, de originele ideeën voor een feestelijke happening lijken nog een beetje uit onze tenen te moeten komen. Zo bleek

afgelopen dinsdagavond tijdens de eerste kick-off borrel bijeenkomst van de gemeente Gouda. Veel foodtrucks en wandelingen passeerde de revue en natuurlijk muziek en theater. Veel verder lukte nog niet op deze dinsdagavond. Let wel, ik heb niets tegen een 750.000 euro kostend feestje in onze stad. Maar heeft iemand ooit de vraag gesteld of en waarom we zo’n feestje moeten willen? Waarom op 750 en niet pas bij 1000 jaar? Het komt op mij

allemaal nog wat geforceerd over. Ik kreeg alles behalve een feestelijk gevoel dinsdagavond. Meer iets van “we hebben 750 jaar stadsrechten, een mooie gelegenheid voor stadsmarketing en promotie”.

Overigens hebben we van dwangmatige stadsmarketing wel vaker last tegenwoordig. Zo kreeg afgelopen donderdag tijdens de eerste kaasmarkt van 2019 de ambassadeur van de Verenigde Staten een ere kaastitel van de stad Gouda. Dit voor zijn vele inspanningen voor deze stad. Nu heeft hij tot op heden nog niets gedaan voor de stad dus krijgt hij de titel op voorhand voor zijn toekomstige bijdragen aan de stad Gouda. Opmerkelijk toch? Of waren de Gouwenaars gewoon niet mediageniek of interessant genoeg? Maar ja, nu blijkt deze ambassadeur een klein mannetje te zijn met ideeën die Gouda juist probeert te bestrijden. Hij is tegen het homohuwelijk, abortus en natuurlijk moet de doodstraf weer terug! Nu is die kaastitel

volstrekt niet meer relevant en niemand in Gouda weet hoe de selectie plaatsvindt. En ja, na dat mellow roze 2018 moet de beuk er in! Hoera, moeten ze gedacht hebben bij de organisatie van de kaasmarkt, leven in de mediabrouwerij.

Het CDA meldde gelijk dat het omarmen van deze man de ultieme vorm van verdraagzaamheid is. Dus: eerst creëer je een probleem waarna je het een feature noemt. Ze zijn vast van de Microsoft generatie.

Gelukkig heeft Gouda nog een mooi schavot, je weet wel het terras aan de achterzijde van het stadhuis waar tegenwoordig borreltjes worden gehouden. Kan nog eens van pas komen tijdens het 750 jarig feest. Want 750 jaar geleden wisten ze hoe je een feestje moest bouwen. De hele stad liep in die tijd uit voor een onthoofding.

Vraag me af of de eigenaar van de Turfmarktkerk ook een feestvoorstel mag doen. Voor 2022 een excuus lintje en schadevergoeding klinkt mij wel feestelijk, samen met een symbolische onthoofding van de verantwoordelijke bestuurders. Natuurlijk wel met het slagzwaard en niet met de botte bijl. Heeft die ambassadeur ook iets om over te praten in zijn thuisland.

Ik denk dat ik ‘m maar ga indienen bij de organisatie. Nu voel ik mij toch feestelijk.

Garro Wiersema

05-04-2019 18:30