Tientallen vallende sterren

vallendester

In de dagen rondom donderdag 13 augustus bereikt de meteorenregen van de Perseïden haar hoogtepunt. Volgens MeteoGroup zijn dit jaar de omstandigheden uitstekend. In de late nacht van woensdag op donderdag wordt het vrij helder en is het nieuwe maan. Op veel plaatsen kunnen dan tientallen vallende sterren worden waargenomen!

Oorsprong van de Perseïden
Tussen half juli en eind augustus kruist de baan van de aarde altijd het stofspoor van de komeet 109P/Swift-Tuttle. In dat spoor bevinden zich allerlei stofdeeltjes, die dan door de dampkring van de aarde trekken. Ze verbranden in de dampkring en die verbranding leidt tot een felle lichtstreep aan de hemel. Een vallende ster. In de loop van de donderdagmiddag komt de stofzwerm op een hoogtepunt en in theorie zijn dan de meeste vallende sterren te zien. Ware het niet, dat het dan overdag is en de zon ervoor zorgt dat er dan helemaal niets te zien is.

Gunstige omstandigheden
Precies in de periode daaromheen, in de nachten van 12 op 13, en 13 op 14 augustus, is de situatie voor Nederland het gunstigst om eens op je rug op het gras te gaan liggen. Het maanlicht brengt amper verstoring, want het is bijna nieuwe maan. Het weer is de onzekere factor. De late nacht naar donderdag 13 augustus lijkt de grootste kanshebber op heldere perioden om van dit natuurverschijnsel te genieten. Het zuidoosten van het land heeft de slechtste papieren voor goede waarnemingen, aangezien daar wellicht een enkele onweersbui valt. Elders zijn er hoogstwaarschijnlijk elke tien minuten wel een aantal vallende sterren te zien. Zoek wel een donker plekje op, ver van stadslicht vandaan.