Thomas van Berckel even terug op het oude nest

thomasberckel

#Gouda – “Momenteel ben ik een internationaal zzp’er.” Zo omschrijft Thomas van Berckel zichzelf. De auteur van het boek ‘Hendrik of Hoe te leven!’ woonde twee periodes in Gouda en vertrok elf jaar geleden naar India. Deze zomer is hij in Nederland waar hij lezingen geeft. Op donderdag 27 augus-tus, spreekt hij in Gouda over zijn boek en over de overeenkomsten en verschillen tussen Bangalore en Gouda. Op 30 augustus is hij gastheer in buurthuis De Speelwinkel in verband met het tienjarig jubileum van stichting Toe to Heart.

Op een terras op de Goudse Markt blikt hij vooruit op zijn lezing en vertelt hij over zijn werk bij Toe to Heart. Het is even om schakelen van de drukte van miljoenen-stad Bangalore naar het rustige Gouda. “Het is fijn weer terug te zijn. Gouda is mijn basis. Hier heb ik heel goede herinne-ringen.” Thomas van Berckel woonde vier jaar in de Raambuurt waar hij actief was in de werkgroep Raambuurt en bij De Speel- winkel.

“Sarie Donk en ik waren twee handen op een buik. In die tijd had ik mijn column ‘De Wereld van Thomas’ in het blad Postiljon en ik werkte mee aan de boeken ‘De Wereld-keuken gezien door de Raam’ en ‘De Naakte Raam’. De verhalen achter de mensen fascineren me, net zoals de betrokkenheid in de buurt. Het was een smeltkroes van culturen. De mensen hielpen elkaar en waren er voor elkaar. Wat dat betreft zie ik veel overeenkomsten met India. Ik zie de Raam als Indiase buurt”, zegt hij met een knipoog. Thomas studeerde rechten, maar hield zich vooral bezig met rechts filosofie. “Wat drijft mensen en hoe zorg je voor ver binding? Het thema ‘Hoe te leven?’ is een belangrijk onderdeel van mijn laatste boek.” Hierin komt ook zijn stichting Toe to Heart aan bod. Thomas en zijn vrouw Lalitha bieden huiswerkbegeleiding in hun huis aan kinderen van acht tot achttien jaar. Met hun stichting financieren zij de oplei-ding van de kinderen die om verschillende redenen uitvallen in het onderwijs. Thomas doet de fondsenwerving en zijn vrouw helpt de kinderen. “Het is bewust heel klein-schalig. De betrokkenheid bij de kinderen geeft je energie. Als ik nu de verande ringen in Nederlandse zorg zie, denk ik dat er veel behoefte is aan betrokkenheid. Mijn ouders zijn boven de tachtig en zijn straks afhanke-lijk van zorgverlening. Misschien dat ik met mijn ervaring in India ook in Nederland veel kan betekenen voor ouderen. Alles draait om de klik met een verzorger”, denkt hij hardop. “Maar voorlopig focus ik me op de kinderen in India. De lezing op 27 augustus bij boekhandel Verkaaik start om 19.30 uur en is gratis te bezoeken. Aan-melding via info@boekhandelverkaaik.nlis gewenst. Het boek is daar te koop. Zondagmiddag 30 augustus van 15.00 tot 17.00 is er een bijeenkomst in buurthuis de Speelwinkel in verband met het tienjarig jubileum van Toe to Heart en het begin van de campagne om de komende tijd 15.000 euro extra voor het studiefonds te werven. Zie voor meer info ook www.toetoheart.org. Aanmelding via info@toetoheart.org is gewenst.