Is het u al opgevallen? We migreren in Nederland voor onze energie heel snel naar elektriciteit. Gas in je huis wordt in de ban gedaan, koken op elektriciteit en ook verwarmen in combinatie met een elektrische warmtepomp schijnt ons voorland te worden. Heel zichtbaar zijn natuurlijk de elektrische of hybride auto’s. Hun marktaandeel, hoewel nog klein, groeit hard.
Een andere hele grote elektriciteit (of stroom) gebruiker zijn de computers die het internet besturen en de daar achterliggende datacenters. Servers waarop de gegevens staan die u en ik benutten, maar ook natuurlijk alle bedrijfsgegevens van bijvoorbeeld het ziekenhuis of uw clouddienst.
De digitalisering en elektrificering van onze maatschappij heeft een keerzijde. Namelijk, de stroomleveranciers en het stroomnetwerk moeten de toenemende vraag kunnen bijhouden. En dat is een groot probleem aan het worden. Een bedrijf in Amsterdam Zuidoost dat extra stroom nodig heeft, moet nu al een jaar wachten voordat het stroomnetwerk geschikt is gemaakt voor de extra stroom. Bij de grote cloud datacenters in Amsterdam voelen ze nu al de pijn hoorde ik op BNR. De noodklok wordt geluid, want een nieuwe klant in je datacenter betekent altijd dat je meer stroom nodig hebt! Dat geldt overigens ook wanneer u thuis de gegevens van uw harddisk overzet in de cloud.
De netbeheerders en elektriciteitsbedrijven (ja weet u nog er zijn twee organisaties voor de stroom) zullen wellicht al aan het schakelen zijn om te voorkomen dat alles vastloopt. Hoe breng je een jaar wachttijd op extra stroomkabels voor je bedrijf terug naar bijvoorbeeld vijf maanden?
De infrastructuur zal in Nederland fysiek ook moeten worden uitgebreid met extra kabels die meer stroom kunnen transporteren.
Dat is natuurlijk kostbaar en tijdrovend. Dus nu beginnen om aan de transportvraag van over vijf jaar te kunnen voldoen. Maar ja, hoe voorspellen we de ontwikkeling van de transportvraag? Dan moet je dus de groei kunnen voorspellen van het internet, clouddiensten, ICT, automarkt, woningmarkt etc. Dat lijkt me lastig. Vijf jaar geleden deden we bijvoorbeeld nog niet zoveel in de cloud. Een ander dingetje, wie gaat die uitbreiding betalen? Wie is eigenlijk eigenaar van de fysieke stroomnetkabels die de stroom transporteren naar bedrijven en woningen en de centrales die de stroom opwekken?
Onze netbeheerders van het stroomnet (de kabels dus) komen op mij over als nogal old school bedrijven. Je hoort en ziet ze niet, behalve dan als een dure regel op de jaarnota van het energiebedrijf (die de stroom levert). De netbeheerders zijn ook monopolisten zoals ons telefoniebedrijf vroeger was. Uw energiebedrijf, waar u de stroom van koopt, kent u vooral als een bedrijf dat tijdens het eten belt of u niet een ander contract wil. Deze twee organisaties zullen volgens mij nauw moeten samenwerken om te kunnen inspelen op de veranderingen in onze maatschappij. Grappig, want de overheid heeft deze bedrijven jaren geleden juist gescheiden om zo marktwerking op de energiemarkt te krijgen. Maar ja, toen bestond de elektrificering van de maatschappij nog niet. Als dat maar goed gaat!
Hier ligt duidelijk een taak voor de onderzoeksjournalistiek en media. Een serie over de toekomst van ons elektriciteitsnetwerk. Wat zijn hun uitdagingen en hoe ziet ons stroomnetwerk er over vijf jaar uit? Hoe gaan we het organiseren? Nog even onderzoeksbudget (..) vinden en we gaan aan de slag. Lijkt me reuze interessant.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
04-05-2018 15:22