Tankstation De Andel afgebrand door zelfmoordpoging

Gouda – Een 33-jarige man uit Almere reed opzettelijk in op het Shell-tankstation De Andel op de A12 bij Gouda. Met hoge snelheid kantelde zijn voertuig en reed in op een pomp welke direct vlam vatte, dat meldt de politie op zondag.

De Almeerder werd na zijn behandeling in het ziekenhuis direct aangehouden. Hij heeft bekent opzettelijk tegen het tankstation te hebben gereden om zichzelf van het leven te beroven. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag en brandstichting en zit nog vast op het politebureau in Gouda.

Een getuige heeft de bewusteloos geraakte bestuurder uit zijn voertuig getrokken. De medewerkster van het tankstation heeft direct de noodknop ingedrukt waardoor alle leidingen werden afgesloten. “Dankzij de noodstop is voorkomen dat het vuur de brandstofvoorraad heeft bereikt”, aldus een woordvoerster van de brandweer. Hierdoor is een nog mogelijk grotere ravage voorkomen.

Grote explosie
Het ongeval gebeurde zaterdagavond laat, zo rond 23.55 uur. Al snel was de brandweer in grote getale aanwezig om de brand te blussen. Een grote vuurzee maakten het lastig voor de brandweer. Rond middernacht was een knal van de explosie tot in de weide omtrek goed te horen. Omstreeks 01.05 uur werd het sein ‘Brand meester’ gegeven, meldde Brandweer Hollands Midden. De overkapping en het pompeiland zijn volledig verwoest. De gevel van de winkel is zwaar beschadigd. Een deel van de overkapping is op twee andere voertuigen terechtgekomen. Die zijn bij de brand gesneuveld.

Sloop
De grote brand heeft zoveel schade veroorzaakt dat het tankstation volledig is afgebrand. De hulpdiensten en andere betrokkenen zien dan ook geen andere oplossing dan het volledig te slopen.

Camerabeeld van de grote brand bij tankstation De Andel (A12) - Foto: VerkeersInformatieDienst (VID)
Camerabeeld van de grote brand bij tankstation De Andel (A12) – Foto: Rijkswaterstaat

Rooklucht
Op social media werd aan het begin van de zondagnacht door bewoners in Gouda en Reeuwijk gesproken over het horen van een harde knal en merkte iets van een rooklucht. De brandweer heeft metingen uitgevoerd, maar daaruit bleek dat er geen (andere) schadelijke stoffen in de rook zijn aangetroffen. Hoewel in de directe omgeving geen woningen zijn is de brandweer ter controle langs gereden bij huizen in de buurt.

Wegafsluiting
De A12 werd in eerste instantie in beide richtingen afgesloten. Het verkeer werd omgeleid via de N11 en A4, onder meer richting Leiden. Later werd de A12 richting Gouda vrijgegeven en tegen 02.30 uur ook twee van de vier rijstroken in de richting van Utrecht, meldde de VerkeersInformatieDienst.