Tandarts Jan Plugge verzacht pijn in Bodegraven en Brazilië

Jan Plugge (71) uit Reeuwijk is tandarts in Bodegraven én Brazilië. In het EO-programma ‘Nederland Zingt Dichtbij’ deelt hij zondagmorgen zijn inspirerende verhaal. Samen met zijn vrouw Gisela reist hij twee keer per jaar naar Brazilië waar ze zich vrijwillig inzetten om kwetsbare mensen gratis tandheelkundige hulp te bieden. Hoe kwamen ze daar terecht en wat drijft ze om dit werk te doen? Presentator Jurjen ten Brinke spreekt Jan over goed genoeg zijn, stappen zetten in geloof en het ervaren van Gods nabijheid, ook in moeilijke tijden.

Jan en Gisela willen Gods liefde laten zien door aandacht te geven en pijn te verlichten. “God heeft een bedoeling met je leven”, zegt Plugge. “Stel je daarvoor open en durf stappen te zetten in geloof. Kijk hoe je iets voor een ander kan doen.” In hun tandartsenpraktijk in Bodegraven werkt het echtpaar al sinds 1989 zij aan zij en in Sabinópolis (Brazilië) zetten ze zich belangeloos in voor de ander. “Het leven van deze mensen is zwaar. Het liefst zou je hun hele leven veranderen, maar dat kan niet. Wat wel kan, is heel praktisch hun tandpijn wegnemen. Verlichting bieden. En wat ik ook heel belangrijk vind, is mensen echt zien. Een praatje met ze maken.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

AdvertisementsBehandelen op een tuinstoel

Het was begin jaren ’90 toen een ontwikkelingswerker in de kerk van Jan Plugge vertelde over het werk in Braziliaanse kindertehuizen. Het raakte hem: “Ze vertelde: ‘Als je de gebitten van die kinderen daar ziet, kun je wel stellen dat ze een tandarts hard nodig hebben.’ Ze vertelde het tussen neus en lippen door. Helemaal niet om iemand te werven. Maar ik heb het wél zo ervaren. Ik dacht: ‘Dat ga ik doen’. En Gisela dacht er hetzelfde over. Binnen een maand waren we in Brazilië aan het werk. We behandelden mensen op een tuinstoel en op een veldbedje.”

Elke dag een geschenk
In mei 2016 werd Gisela ziek. De pijn op de borst en benauwdheid waar ze last van had, bleken symptomen van uitgezaaide eierstokkanker. “Ik realiseer me heel goed dat onze toekomst niet hier is”, vertelt ze. “Het gaat om de komst van Christus en Zijn heerschappij. En om God die nu bij ons is. Dat heb ik in mijn leven echt ervaren. Dat Hij altijd dichtbij was.” Na een uitgebreide chemobehandeling en een operatie is de kanker nu niet meer actief. Onlangs vertrok het paar opnieuw naar Brazilië. “Elke dag die ik krijg is een geschenk, net als de reis naar Brazilië die ik nog mag meemaken.”

Nederland Zingt Dichtbij met Jan Plugge is zondag 1 december om 11.00 uur te zien op NPO 2. Na de vertrouwde samenzang, bezoekt Jurjen ten Brinke de tandartspraktijk. De tandarts is dit weekend ook te gast in het EO-radioprogramma ‘EO Live’ (zaterdagavond vanaf 19.00 uur op NPO Radio 5). Hier vertelt hij samen met Gisela over hun werk in Brazilië.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

30-11-2019 10:50