Start pilot jongerenwerk

De Goudse Sarita Pherai (27) en Rachida (26) Koubaa starten dit jaar een jongerenproject in Gouda. De twee afgestudeerden van de opleiding jeugdzorg hebben een uitgewerkt plan dat ze donderdag 28 mei in de Tweede Kamer hebben voorgelegd.

Sarita Pherai : “Wij zijn al een lange tijd bezig met het opzetten van een uniek concept voor jongerenwerk in Gouda. Simpelweg omdat dit er niet is. Wat er allemaal was, dat is nu door faillissementen verdwenen.” Tijdens hun onderzoek spraken ze zowel jongeren als mensen uit de jeugdzorg. “Hieruit blijkt dat jongeren nu nergens terecht kunnen voor bijvoorbeeld een leuke dagbesteding of activiteit in de avond. Er is alleen een Centrum Jeugdzorg Gouda (CJG), maar die wordt niet tot nauwelijks bezocht. Jongeren geven aan dat die drempel te hoog is en dat ze het gevoel hebben niet serieus te worden genomen. Diverse grote instellingen die zich bezig houden met jeugd- en jongerenwerk in Gouda gaven aan achter ons idee te staan om een laagdrempelige stichting op te zetten voor jongeren.” Geld voor een stichting hadden Sarita Pherai en RachidaKoubaa niet, maar ze kwamen in contact met de stichting Jongeren voor Jongeren en ze bleken dezelfde visie te hebben: ‘iedereen heeft evenveel recht op een activiteit of werk’. Met de stichting werkten ze hun plannen uit die ze dit jaar in de praktijk willen gaan brengen.

Actie
“We willen niet te lang over ideeën praten, maar ze in praktijk brengen. In Gouda kijken we naar de mogelijkheden van een samenwerking met Joost Walraven van VicorySports. Hij is een voorbeeld van hoe je jongeren met een kruisje goed kunt helpen, maar ook hoe je kunt voorkomen dat jongeren het verkeerde pad op gaan. Hij kijkt niet naar het verleden, maar naar talenten. Verder zijn we met jonge ondernemers in gesprek over werkervaringsplekken en we kijken naar hoe we jongeren een cursus kunnen aanbieden die aansluit bij hun talenten”, vertelt Sarita enthousiast. Uit eigen ervaring weet ze hoe belangrijk goede hulp kan zijn. “Na het overlijden van mijn vader stond ik er alleen voor met mijn broertje en we moesten zelfs ons huis uit. Dankzij goede hulp heb ik toch mijn studie kunnen afmaken en kreeg ik ons leven weer op de rit. Nu wil ik anderen helpen en mijn ervaring delen. Met ons project willen een huiselijke plek bieden waar jongeren workshops kunnen volgen, huiswerkbegeleiding krijgen en waar ze met al hun vragen en problemen terecht kunnen. Waarbij praktijk voorop staat. Onze plannen liggen klaar en we willen na de zomervakantie beginnen. Donderdag 28 mei praten we met Erik Stiens van de VVD. We hopen dat hij net zo enthousiast is als wij en dat hij hiervoor geld wil vrijmaken. Heel binnenkort hopen we onze locatie bekend te kunnen maken en dan gaan we aan de slag. Het is tijd voor actie!”