Staatssecretaris Klijnsma bezocht Goudse basisschool

Gouda – Staatssecretaris Jetta Klijnsma bezocht donderdag 9 maart basisschool ’t Carillon in Goverwelle. Tijdens haar bezoek aan de school werd ze door wethouder Rogier Tetteroo ingelicht over het armoedebeleid in Gouda. Klijnsma kreeg te horen waar gemeente Gouda de jaarlijks beschikbaar gestelde vier ton voor gebruikt.

“Een kind mag niet het kind van de rekening zijn!” vertelt wethouder Tetteroo. Hij benadrukt dat het armoedebeleid niet alleen voor de allerkleinste geldt en legt uit dat Gouda de toekomstige stadspas wil inzetten om kinderen die in armoede leven mogelijkheden te bieden. De gemeente wil ook dat kinderen vanaf 14 jaar een gratis ID-kaart moeten kunnen krijgen.

Advies voor kindpakket
Na de inlichtingen ging de staatssecretaris enthousiast in gesprek met kinderburgemeester Yassine Mellah. Ze bespraken wat er in het Goudse kindpakket moet komen. Samen met de locoburgemeesters legde Yassine de verzamelde adviezen aan Klijnsma voor. De staatssecretaris noemde de samenkomst een heugelijk moment. Armoede moet volgens haar zo snel mogelijk verdwijnen. “Het brengt hekjes in de samenleving.” vindt ze, “Door die hekjes leven we niet samen en eindigen we in een treurnis.”

Bespreekbaar maken
Stichting Meedoen Gouda gaf in de aanwezigheid van de staatssecretaris meerdere laptops en fietsen weg aan kinderen die door omstandigheden zonder zaten. Volgens Klijnsma moet het taboe omtrent armoede zo snel mogelijk uit de weg geruimd worden. “Veel ouders schamen zich maar dat hoeft niet!” Ze vraagt de pers om deze woorden mee te nemen in de publicaties. “We kunnen allemaal onverwachts onze baan kwijt raken of in een moeilijke situatie terecht komen wegens ziekte of misschien een echtscheiding. Maar stap over die schaamte heen. Het is niet erg om hulp te vragen.”