Staatssecretaris Dekker geeft op Goudse Waarden landelijk startsein versneld vwo

Staatssecretaris Sander Dekker geeft vanmorgen op christelijke scholengemeenschap De Goudse Waarden het startsein voor de versnelde vwo-route. Vanaf volgend schooljaar gaan 24 middelbare scholen, waaronder De Goudse Waarden, versneld vwo aanbieden aan toptalenten. Deze leerlingen mogen het vwo in vijf jaar doorlopen in plaats van de reguliere zes jaar. Hierdoor worden talentvolle leerlingen extra uitgedaagd en krijgen ze de ruimte om zich te verdiepen.

De staatssecretaris woont straks onder meer een Lagerhuisdebat bij door leerlingen van de debatgroep van De Goudse Waarden. Zij discussiëren over de stelling: ‘Het versneld vwo is een goede aanvulling op ons huidig onderwijsaanbod’
Staatssecretaris Sander Dekker: “Sinds twee jaar staat onderwijs aan toptalenten nadrukkelijk op de agenda van scholen. Steeds meer scholen maken werk van uitdagend onderwijs – ook voor leerlingen die méér aankunnen. Vroeger gebeurde het te vaak dat leerlingen hun opleiding voltooiden zonder ooit echt uitgedaagd te zijn geweest. Ik ben blij dat die tijd voorbij is. Versneld vwo is een prachtige vorm voor leerlingen die goed en makkelijk kunnen leren.”

Voorwaarden versneld vwo
Scholen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden om versneld vwo aan te bieden. Zo mag een school niet zwak of zeer zwak zijn, moet het versneld vwo worden ingericht naast het reguliere vwo en moeten leerlingen gemakkelijk kunnen terugstromen in het reguliere programma als zij het niet redden in het versnelde programma. Na 5 jaar wordt besloten of versneld vwo regulier in de wet wordt verankerd.

Versneld vwo is een van de maatregelen uit het Plan van Aanpak Toptalenten 2014-2018. In dat plan staan twintig maatregelen die basisscholen en middelbare scholen helpen om toptalenten meer aandacht te geven.