Speelplaats Arie Kerssensteegje wordt gesaneerd

Gouda – De kinderspeelplaats aan het Arie Kerssensteegje in Gouda wordt gesaneerd omdat de grond een te hoge concentratie lood bevat. Dit was de uitkomst van bodemonderzoek dat provincie Zuid-Holland heeft laten uitvoeren.

De ligging tussen huizen in de binnenstad maakt de af- en aanvoer van grond niet eenvoudig. De grond zal tussen de huizen met kruiwagens naar de Turfmarkt worden gereden om daar via het water te worden vervoerd. De aannemer Arma Infra B.V. doet zijn best om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. De sanering wordt uitgevoerd in opdracht van Omgevingsdienst Midden-Holland. De werkzaamheden zijn beginnen op 26 oktober en zullen naar verwachting 7 weken in beslag nemen.

Werkzaamheden
De werkzaamheden starten met het inrichten van het werkterrein en het weghalen van tegels en begroeiing. Daarna begint het echte schoonmaakwerk. De verontreinigde grond wordt afgegraven en met kruiwagens naar de Turfmarkt gebracht. De steegjes zullen dus druk bewandeld worden. Het daadwerkelijk af en aanvoeren van de grond gaat via het water. Op de Turfmarkt komt tijdelijk een klein depot langs de kade. De grond wordt door een kraanscheepje opgeladen en afgevoerd. De schone grond wordt in omgekeerde volgorde aangevoerd.

Advertisements

Zorgvuldig
Bij het hele proces van weghalen van grond tot en met het weer aanbrengen van de schone grondlaag wordt geprobeerd om zo min mogelijk te verstoren. Dat geldt ook voor de monumentale boom die op de speelplaats staat. Bomen zijn van grote waarde omdat ze CO2 opnemen en zorgen voor verkoeling. Daarnaast bieden ze als mini-ecosysteem beschutting aan vogels en insecten. Om de boom te behouden zal de aannemer met speciale apparatuur werken. Op die manier blijft het wortelstelsel intact.

Lood in de bodem
Door eeuwenlang gebruik zit er op veel plaatsen in Zuid-Holland lood in de bodem. Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid, vooral bij jonge kinderen tot 6 jaar. Lood komt echter alleen het lichaam in via hand-mondcontact, oftewel; door het ‘eten’ van aardedeeltjes. Door gebruiksadviezen op te volgen, kan de blootstelling aan lood worden verminderd. Op sommige plekken is de concentratie lood echter zo hoog, dat de provincie heeft besloten de bodem daar te saneren.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

29-10-2020 12:26