Souburgh wordt verpleeghuis voor mensen met dementie

Gouda – Souburgh in Waddinxveen, dat op de nominatie stond om te worden gesloten, blijft open en wordt een verpleeghuis met vijf tot zes woongroepen voor mensen met dementie. De wachtlijsten voor verpleeghuiszorg in de regio Midden-Holland nemen toe; er wordt een steeds groter beroep gedaan op Zorgpartners door mensen met een zwaardere zorgvraag. Daarom heeft Zorgpartners de sluiting van Souburgh heroverwogen. In samenwerking met de gemeente Waddinxveen en Woonpartners Midden-Holland worden nieuwe toekomstplannen voor Souburgh ontwikkeld. 

In 2013 -tijdens het kabinet Rutte II- is besloten om het aantal verzorgingshuisplaatsen in Nederland met ongeveer een derde te verminderen. Uitgangspunt was dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en daar thuiszorg ontvangen. In de toekomst wil de overheid alleen verpleeghuizen waar cliënten met een zwaardere zorgvraag intensieve zorg en ondersteuning krijgen. Naar aanleiding van dit ingezette overheidsbeleid moest Zorgpartners in de periode van 2013-2019 534 verzorgingshuisplaatsen inleveren. Dit betekende sluiting van een aantal centra. Inmiddels zijn Moerdregt in Moordrecht, Julianastaete in Gouda en Geerestein in Ouderkerk aan den IJssel gesloten. Zorgpartners was van plan om ook Souburgh te sluiten.

Wachtlijsten
In 2015/2016 werd duidelijk dat er in de regio Boskoop-Waddinxveen wachtlijsten ontstonden voor mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben. Zorgpartners is in overleg gegaan met de gemeente Waddinxveen en Woonpartners om in de bestaande nieuwbouwplannen van Souburgh verpleeghuiszorg voor dementie te realiseren. De verzorgingshuiszorg zoals tot nog toe geboden in Souburgh stopt en gaat vervangen worden door uitbreiding van de verpleeghuiszorg. Als onderdeel van de mogelijkheden zouden er 5 tot 6 woongroepen van 8 personen kunnen komen. In deze woongroepen gaat Zorgpartners verpleeghuiszorg voor mensen met dementie bieden. Ook de dagbesteding gaat onderdeel uitmaken van dit wooncomplex.

Dagbesteding
Vanaf medio september 2017 wordt gestart met de verdere uitwerking van de plannen. Dankzij de samenwerking tussen de gemeente Waddinxveen, Woonpartners en Zorgpartners Midden-Holland kan er in Waddinxveen een voorziening blijven voor verpleeghuiszorg en dagbesteding. Dit betekent dat de zorg- en dienstverlening van Souburgh -in een andere vorm- door zal gaan.