SOG-voorzitter Theo Krins: ‘We mogen wel wat trotser zijn op onze stad’

Links Theo Krins met centrummanager Hans van Aalst

Gouda – Met meer dan 14 jaar ervaring in de gemeenteraad kent Gouwenaar Theo Krins de stad als geen ander. Per 1 augustus begint het ChristenUnie raadslid als voorzitter van ondernemersvereniging SOG. Hij treedt er in de voetsporen van Peter de Heer, ondernemer van de winkel Eressëa. Grote kracht is zijn politieke netwerk en kennis over het reilen en zeilen in het Huis van de Stad. Theo Krins: “De stad zit tot in mijn haarvaten”. De nieuwe voorzitter zal samen optrekken met centrummanager Hans van Aalst, ook bij het gesprek aanwezig.

We ontmoeten Theo tussen de bedrijven door op een warm terras, na werktijd en voor de raadsvergadering van de woensdagavond. Hans van Aalst is ook aangeschoven, aangezien hij het werk in de Goudse binnenstad inmiddels al wat langer doet.

Theo is ‘as we speak’ eigenlijk nog verbonden aan de gemeenteraad, waar hij sinds 2007 raadslid is voor de ChristenUnie en bekend werd als fractievoorzitter. Een bevlogen Gouwenaar, die al sinds die eerste jaren actief blogt over wat er ook maar in Gouda speelt. Theo: “Je krijgt veel mee in de gemeenteraad”. Hij somt op: gevelaanpak panden in de binnenstad, de ophoging herinrichting van de Kleiweg, vestiging van winkelketens etc. “Eigenlijk zit je tot in je haarvaten in de stad. Ik kreeg door de jaren heen steeds meer passie voor de binnenstad en steeds meer connectie met ondernemers”.

Advertisements

Dus toen hij vorig jaar hoorde dat de SOG (Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda) op zoek was naar een nieuwe externe voorzitter zette dat hem aan het denken. “Toen ik gevraagd werd merkte ik dat het me niet meer losliet. Ik dacht: Dit is wel superleuk!”. Theo gloeit op wanneer hij het heeft over het unieke karakter van de oude binnenstad. Iets wat hij deelt met Hans. “De binnenstad is eigenlijk één grote verwondering! We hebben een zeldzaam sterke naam [Goudse kaas, red.], die wereldwijd tot de verbeelding spreekt. We mogen wel wat trotser zijn op onze stad”.

Hans en Theo spreken lovende woorden over de huidige voorzitter Peter de Heer. In zijn werk gaat Theo net als Peter nauw samenwerken met de centrummanager. De centrummanager vormt feitelijk de spin in het web van ondernemers. Theo: “Mijn eigen rol is om ervoor te zorgen dat Hans optimaal kan werken. In de politiek heb ik een goed netwerk”. Hij hoopt Gouda beter op de kaart te kunnen zetten. Verder wil Theo de verschillende functies in de stad beter laten samenwerken, denk aan culturele instellingen, horeca, winkels en vastgoed. Ook hoopt hij het draagvlak van de SOG onder ondernemers nog beter te maken. “Dit helpt bijvoorbeeld wanneer bij plannen de gemeente vraagt: ‘Hoe denken de ondernemers erover?’, zegt Theo. “Dan wil ik namens een representatieve achterban kunnen zeggen hoe het zit”.

Dat hij zelf geen binnenstadondernemer is ziet Theo als een voordeel. Hij is daardoor onafhankelijk. Zijn grote kracht zit hem in de ervaring, het netwerk en de goede relatie met ondernemers en in het Huis van de Stad. De nieuwe voorzitter wil geen man zijn van eindeloos vergaderen. Theo, lachend: “Dat deel van mijn ervaring neem ik niet mee [uit de raad]”. Liever houdt hij de lijntjes kort, bijvoorbeeld met wethouder binnenstad, Thierry van Vugt, met wie hij de afgelopen jaren nauw heeft samengewerkt. Er is ook geen tegenstelling tussen diens belang en dat van de SOG, vindt Theo: “Ik zie geen scheidslijn tussen de gemeente en de binnenstad. We hebben allemaal hetzelfde belang: We gaan voor een mooie en vitale binnenstad”. Is er dan helemaal geen wolkje aan de lucht? Theo relativeert: “Het is het niet langer mogelijk om nog raadslid te zijn, want de rollen zouden dan door elkaar gaan lopen. Ik ben echter blij dat de SOG mij voor deze functie heeft gevraagd. Ik verlaat de politiek met een glimlach en zie enorm uit naar mijn nieuwe uitdaging.”


Links de nieuwe voorzitter Theo Krins met centrummanager Hans van Aalst
21-06-2021 10:30