Slechts 14% verhuurders akkoord met uitstel voor Goudse horeca

De lege terrassen van Gewoon Gouds en Gouds Glas

Gouda – Verhuurders van horecapanden in Gouda blijken maar mondjesmaat akkoord te gaan wanneer wordt gevraagd om uitstel van de huur. Dat blijkt uit het verhaal dat Lennart van Gastel, van Koninklijke Horeca Nederland gisteren vertelde aan de gemeenteraad. Ook verwacht van Gastel aankomende zomer een golf van horecafaillissementen.

Lennart van Gastel was een van de sprekers die door de gemeenteraad was uitgenodigd om te vertellen over de gang van zaken in de Coronacrisis. De feiten blijken schokkend: “60% van de aangesloten Goudse horeca heeft de verhuurder gevraagd om de huurbetaling uit te stellen”, vertelt hij. “Slechts 14% van die verhuurders heeft gezegd dat er een maand of een deel ervan kwijtgescholden mag worden”.

Onvoldoende buffer
Ook blijken de Goudse restaurantondernemers onvoldoende buffer te hebben om de crisis op te vangen. Veel lasten blijven doorlopen, zegt van Gastel, waardoor er al snel problemen optreden in de beschikbaarheid van geld: “47% van alle restaurantondernemers heeft per direct een liquiditeitstekort. 32% daar bovenop binnen 4 weken”, legt van Gastel uit. “Dus met andere woorden, binnen 4 weken heeft 80% van de restaurantondernemers een liquiditeitsprobleem”.

Advertisements

Terugverdienen
Hij verwacht bovendien niet dat de gefnuikte inkomsten van de sluiting na heropening snel kunnen worden terugverdiend. Van Gastel: “De verwachting is dat rond 60% van de horeca binnen drie a vier maanden in de financiële problemen gaan komen”. Het gevolg kan een regen aan faillissementen zijn, vertelt de horeca voorman.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

02-04-2020 18:10