Sinterklaas: “Geen #metoo aan mijn tabberd”

Gouda – Vandaag is het zo ver! We mogen onze schoen zetten, proppen ons vol met zeezout-karamel-kruidnoten en gaan surprises maken met pindakaas en ontbijtkoek. Sinterklaas en pieten hebben zich inmiddels geïnstalleerd op de stoomboot, waarvan de hutten, de machinekamer en zelfs de kombuis uitpuilen van cadeautjes. Ze zijn onderweg van Spanje naar Nederland. Op zaterdag 16 november leggen Sint en crew aan in het Regentesseplantsoen in Gouda. Wat gaat de Goedheiligman doen in Gouda? Wat zijn zijn ervaringen met onze mooie stad?

Lieve Sinterklaas, vertel! Hoe ziet de intocht er dit jaar uit? ‘Als het goed is, is er een mooie route uitgestippeld naar het gemeentehuis. Ik ga de nieuwe burgemeester ontmoeten en ik heb begrepen dat er een pepernotenmachine ontwikkeld is, die alle Goudse kindertjes snel kan voorzien van pepernoten. Dat maakt het voor onze pieten wel een stukje makkelijker! Als ie goed bevalt, gaat dat handige apparaat mooi mee naar Spanje! Ik lust iedere dag van het jaar wel een handje pepernoten.’

Voorziet u nog problemen bij de intocht of het bezorgen van pakjes? ‘Nou, ik heb begrepen dat er plannen waren de binnenstad autoluw te maken, waardoor er allerlei locaties veel slechter bereikbaar zouden worden. Natuurlijk heb ik mijn paard, maar af en toe laat ik me graag rijden. Dat wordt dan in de toekomst wellicht op de tandem, of in de bakfiets van mevrouw Niezen! Ik heb ook wat zorgen over mijn werkzaamheden op de daken: ik heb begrepen dat er in Gouda veel nieuwe zonnepanelen gelegd zijn, wat ik heus een mooie ontwikkeling vind, maar het betekent wel dat Amerigo en ik een soort dressuurparcours afleggen door de dakgoten. Ik hoop dat we op Amerigo’s edele benen terecht komen!’

Advertisements

Heeft u ook gehoord van het afvalbeleid van de gemeente Gouda? Hebben de pieten hier rekening mee gehouden bij het inpakken? ‘We hebben even overwogen cadeautjes maar niet meer in te pakken, maar dat staat zo ongezellig! Het blijft dus ieders verantwoordelijkheid papier, plastic en alles wat er in surprises zit goed te scheiden. ‘Groen moet je doen!’, zegt de Sint maar zo.’

Even een kort vragenrondje, Sinterklaas!

  • Wat is uw favoriete plekje in Gouda? ‘Als ik voor Amerigo mag spreken: die zet een galop in als er markt is… Voor hem valt er dan genoeg te halen en hij doet zich graag tegoed aan een lekkere krop sla of een appel. Ik zit graag op het terras aan de Markt om naar de Goudse dames te kijken. Ik mag dan celibatair leven, maar ik ben toch ook niet van steen?’
  • Vrijetijdsbesteding? ‘Die heb ik natuurlijk nauwelijks, maar vorig jaar ben ik een avond naar de bioscoop geweest. Toen de bioscoopganger achter me vroeg of ik mijn mijter kon afzetten ben ik maar gegaan… Dat voelde zo naakt.’
  • Afhaalmaaltijd? ‘Ik ben nog op zoek naar een goede Goudse paella! Ik houd me aanbevolen voor tips, mag ook in de schoen klaargezet worden!’
  • Lievelingssnack tijdens huisbezoeken? ‘Ik heb slechte ervaringen met jonge jenever: vaak denken mensen me daar een plezier mee te doen, maar na een paar bezoekjes komen de Goudse grachten me veel te dichtbij. Ik ben ook een keer een hele avond in de weer geweest de vermicellislierten uit mijn baard te vissen na een kopje soep.. Liever een lekker bammetje Goudse kaas of een stroopwafel.’
  • De do’s en don’ts van Sinterklaas? ‘Na de hele #metoo-kwestie ben ik voorzichtiger geworden: mensen zijn tegenwoordig heel achterdochtig. Nou, niemand hoeft op schoot, en Sinterklaas geeft ook graag gewoon een hand. Geen #metoo aan mijn tabberd!’

Tenslotte Sinterklaas… Wie gaat er in de zak mee naar Spanje? ‘Nou, ze gaat niet mee in de zak, hoor, maar krijgt gewoon een hut op de stoomboot: volgens mij heeft mevrouw Salet wel een tripje Spanje verdiend… Ik hoorde dat ze prima heeft waargenomen!’

Wij zien uit naar de naderende donkere dagen, de liedjes, de taaitaaipoppen en de cadeautjes. Welkom in Gouda, Sinterklaas!

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

 
16-11-2019 10:45