Scholieren halen ruim € 15.000 op voor water en wc in Tanzania

Gouda – Op woensdagmorgen 20 maart 2019 vertrokken 335 kinderen van acht Goudse basisscholen voor een zes km lange sponsortocht met zes liter water als ballast. Uit solidariteit met kinderen in ontwikkelingslanden, die dagelijks over grote afstand water moeten halen en daardoor minder onderwijs kunnen volgen. “Wij staan morgen op en maken ons klaar om naar school te gaan” sprak de kinderwethouder Dies Nieuwenburg “maar daar in Afrika moeten scholieren eerst kilometers lopen voordat ze kunnen drinken”. Als leerlinge van de prinses Julianaschool liep de kinderwethouder zelf ook mee. De ambassadeur van Tanzania nam een cheque van € 15.645,22 in ontvangst. Van de geweldige opbrengst, kunnen meerdere scholen in het district Kongwa in Tanzania worden voorzien van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. De organisatie van de sponsorloop was in handen van de beide Rotaryclubs van Gouda.     

“Zo, ik voel me nou wel heel licht zeg” riep een leerling na afloop van de wandeling toen de zes liter water was geleegd in de containers van Stubbe voor hergebruik. “Het was best zwaar en best ver”. De kinderen hebben goed beseft hoeveel moeite het kost om water van ver te moeten halen.

De ambassadeur van Tanzania, Irene Kasyanju, voegde zich in de stoet en droeg ook water. Ze sprak grote waardering uit voor de Goudse scholieren die met elkaar zo’n enorm groot bedrag bij elkaar brachten. Als dank zong zij samen met zeven Afrikaanse vrouwen twee liederen uit Tanzania. Fotograaf Hermen Buurman maakte bekend dat Roosje den Ouden de mooiste waterfoto had gemaakt. Vol trots ontving zij haar foto op groot formaat. De waterfoto’s zijn nog een poos te zien in de etalage van Meijboom Fotografie in de Lange Groenendaal in Gouda.

Advertisements

De actie Wandelen voor Water is een landelijk initiatief om basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 het belang van schoon drinkwater bij te brengen en de luxe van waterleiding die wij in Nederland hebben. In Gouda deden leerlingen mee van de scholen Johannes Calvijn, Prinses Juliana, De Ridderslag, Plaswijck, ’t Avontuur, Casimir, De Ark en Vuurvogel. De organiserende Rotaryclubs Gouda en Gouda-Bloemendaal brachten veel vrijwilligers op de been die werden ingezet om waterlessen op de scholen te geven en de kinderen tijdens de wandeling op de route te begeleiden. Studenten van MBO-Rijnland en het Antoniuscollege zorgden voor muziek, sport en spel waardoor de sponsoractie een echte happening werd. Voetbalvereniging ONA stelde haar terreinen en gebouwen beschikbaar.

Rola Hulsbergen, voorzitter watercommissie van Rotary: “We zijn heel tevreden met de actie en de opbrengst. Dekinderen hebben het fantastisch gedaan. We zijn alle vrijwilligers zeer dankbaar.”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

20-03-2019 16:20