Scholieren Driestar College en Coornhert Gymnasium naar finale NK Debatteren

Gouda – Vrijdag 10 en zaterdag 11 november kwamen bijna 80 scholen in actie op voorrondes 1 en 2 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem, waaronder Goudse scholen het Driestar College en het Coornhert Gymnasium. De scholierdebaters behaalden respectievelijk de 1e en 9e plek, en gaan door de finale op 20 januari op Universiteit Utrecht.

Willem Jan, Maurits, Talita (tevens beste spreker van het toernooi), Nienke, Jacoline, Henrik en Nelline van Driestar en Thomas, Lise, Jent, Emma, Daan en Wessel maken nog steeds kans om met hun school de debatkampioen van Nederland te worden.

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.

Advertisements

Stellingen
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. De leerlingen debatteren dit jaar onder meer over de volgende voorbereide stellingen:
– Palmolie moet verboden worden
– Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
– Alcoholreclame moet verboden worden
– Alle wc’s op scholen moeten genderneutraal worden (dit is een Improvisatiestelling)
– De media mogen pas verhalen over seksueel misbruik publiceren als de daders veroordeeld zijn*

Succesformule
Dit is het 20ste jaar dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.