Schade aan hefbrug Waddinxveen te herstellen

hefbrug waddinxveen

De schade aan de monumentale hefbrug Waddinxveen is van dien aard en omvang dat deze hersteld kan worden en weer veilig is voor de toekomst. Dit stelde de provincie vandaag tijdens een presentatie aan het college van B&W en de ondernemers in Waddinxveen. Er ligt nu een herstelplan waar de provincie een besluit op neemt. De brug is naar verwachting in november weer operationeel.

Gedeputeerde Floor Vermeulen: “De situatie met de brug heeft een grote impact voor Waddinxveen en de regio. Daarom koers ik op een zo spoedig mogelijk herstel, al staat kwaliteit en veiligheid vanzelfsprekend voorop. Alle energie zit nu op een zorgvuldige voorbereiding, zodat straks volop kan worden gewerkt aan het herstel van de brug.”

De verwachting is dat de aannemer in de zomer start met de voorbereidende werkzaamheden, zoals de vergunningaanvraag. De planning is dat na de bouwvak de eerste steigers worden neergezet bij de brug. De herstelwerkzaamheden op locatie zijn vooral in september tot en met november, waarna de brug weer in bedrijf gesteld kan worden.

Advertisements

Schadebeeld
De schade aan de brug is zorgvuldig geïnspecteerd. Er zijn ruim 2.000 foto’s genomen en geanalyseerd. De heftoren aan de N207-zijde heeft de grootste klap opgevangen en de staalconstructie is gedeeltelijk vervormd. Ook zijn de wielen die het bewegende deel van de brug omhoog geleiden afgebroken en is de onderzijde van de brug beschadigd. Het meest omvangrijke deel van de herstelwerkzaamheden betreft het opnieuw conserveren of schilderen van alle brugdelen en herstel van de staander in de heftoren.

Aanpassing bebording
In overleg met de ondernemers heeft de provincie de borden aangepast, bijvoorbeeld met herkenbare iconen om te laten zien dat hotels, winkels en restaurants bereikbaar en gemakkelijker te vinden zijn. De andere tijdelijke maatregelen die de provincie heeft ingezet, zoals de gratis pont, blijven van kracht.

hefbrug waddinxveen