Saar is een maatje aan huis

Mantelzorgers hebben het niet altijd even makkelijk. Hoe fijn is het dan als je je taken af en toe kunt overdragen aan iemand anders . Saar aan Huis regelt dat.

Vanaf 2016 kunnen alle inwoners van Gouda, Waddinxveen, Reeuwijk-Bodegraven, Krimpenerwaard e.o. een beroep doen op betaalde ondersteuning bij het ouder worden. Anita van Hoorn regelt deze vanuit de landelijke organisatie Saar aan Huis. Ze benadrukt dat het niet gaat om thuiszorg. ,,Dat is de formele zorg, de twintig minuten tot een half uur per dag die cliënten krijgen. Wij zorgen voor het stuk daarna, helpen bij het boodschappen doen of de administratie, samen koken of wandelen of gewoon gezellig koffie drinken, spelletje en een beetje kletsen”, aldus van Hoorn.

De Saars, zoals zij ze noemt, zijn mensen die veelal uit de zorg komen of daar nog werken, goed opgeleid zijn, maatschappelijk betrokken en een ruime levenservaring hebben. Zij ontlasten de mantelzorgers. Van Hoorn : ,,Cliënten zijn vaak mensen met beginnende dementie of ouderen die nog geen plek kunnen krijgen in een woonzorgcentrum. Of een fysieke beperking hebben door bijvoorbeeld een gebroken heup. En eenzame ouderen, dat komt ook vaak voor.” 

Vaste Saar
,,Mantelzorgers zijn vaak overbelast. Soms kunnen ze dat oplossen met vrijwilligers, maar meestal niet. Wij zorgen voor een vaste Saar, dat vinden de cliënten heel fijn. En als iemand veel uren hulp nodig heeft ,d dam maken we een team van twee of drie vaste Saars.” Anita van Hoorn zorgt ervoor dat de juiste Saar op de juiste plek terechtkomt, door eerst uitgebreid met de cliënt te praten. ,,Als ik van een cliënt hor dat ze graag naar musea gaat, dan probeer ik er een Saar bij te vinden die ook affiniteit met kunst heeft.” Maar Saar brengt haar cliënt net zo makkelijk naar een verjaarsvisite of gaat mee naar het tuincentrum. En als het gewenst is, kookt Saar niet alleen, maar blijft ook eten.

Saar aan Huis is volgens van Hoorn geen vervanger of concurrent van andere instanties. ,,We zitten niemand in de weg, niet de thuiszorg, maar ook niet de vrijwilligers die mantelzorg verlenen. Een aantal van onze Saars is werkzaam in de thuiszorg, maar doet het werk als Saar erbij omdat ze het zo fijn vinden om het welzijn van een cliënt te kunnen bevorderen.”

De cliënt bepaalt het aantal uren en de invulling ervan. ,,Veel oudere mensen zijn bang dat ze de regie kwijt raken, maar wij willen juist dat ze die zelf houden. Mensen willen langer thuis wonen, de overheid wil ook dat mensen langer thuis wonen en wij zorgen ervoor dat dat kan”, aldus Van Hoorn.

Mensen die ervan gebruik willen maken, kunnen zich melden via groenehart@saaraanhuis.nl of via www.saaraanhuis.nl .

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

01-02-2020 13:30