Renovatie van het Gemaal in Haastrecht

SONY DSC

Haastrecht – Het 150 jaar oude monument het Gemaal in Haastrecht vergt veel onderhoud. Een hardnekkig probleem is onder meer het afbladderende pleister als gevolg van vochtdoorslag door de spouwloze muren. Dat probleem wordt binnenkort aangepakt. Belangrijker is ook de conservering van de beeldbepalende boogramen. Deze week is met dit deel van het werk begonnen.

De boogramen zijn uitgevoerd in gietijzer. Op vele plaatsen is sprake van roestvorming. “Die moet een halt worden toegeroepen. Daarvoor is het noodzakelijk dat alle sponningen worden gereinigd en worden voorzien van een beschermende coating. Dat is niet mogelijk zonder verlies van de ruiten. Jammer, want vele ruitjes zijn van respectabele leeftijd en dragen daarvan ook zichtbaar de sporen door een zekere reliĆ«f in het glas”, aldus het bestuur.

Onderhoudspot
De renovatie is een kostbare operatie. Een deel van de kosten wordt vergoed uit een monumentenfonds. Maar een belangrijk deel zal door het Gemaal zelf moeten worden gefinancierd. “Mocht u ook een splintertje bij willen dragen aan het herstel, sta dan bij een bezoek aan het Gemaal even stil bij de onderhoudspot.”
Het Gemaal is tot 1 november van dinsdag tot en met zaterdag te bezoeken. En tijdens het weekend van Open Monumentendag zijn we ook op zondag 10 september open: www.gemaalhaastrecht.nl/openingstijden. Groepen kunnen het hele jaar door op afspraak het Gemaal bezoeken.