Ramadan en het GHZ

Gouda – De Ramadan is woensdag 16 mei begonnen. Ook in Gouda doen moslims mee aan de ­Ramadan, het is een bijzondere maand voor onze stadsgenoten. Hoe zit dat nou met deze vastenmaand? Deze week aflevering 2 over de Ramadan in het Groene Hart ­Ziekenhuis.

Als je ziek bent, ben je vrijgesteld van de Ramadan. Voor patiënten die toch meedoen en voor medewerkers heeft het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) speciale gebedsruimtes
in het stiltecentrum.
Een verblijf in het ziekenhuis kan allerlei -gevoelens en vragen oproepen. Het kan -opluchten en steun geven om hier met -iemand over te praten. In het GHZ zijn daarvoor geestelijk verzorgers werkzaam. Elk van hen is aan een afdeling verbonden maar -iedere patiënt kan, ongeacht de levens-beschouwelijke of religieuze achtergrond, een beroep op hen doen. Aan het woord zijn geestelijk verzorgers Andrea de Jong en
Dick Eric van Dorsten.

“Vasten is iets van alle tijden en het is in veel culturen een gewoonte. De katholieke kerk kent ook een vastenperiode. Na carnaval, op aswoensdag, start de vastentijd die eindigt op Pasen. Het lijkt alsof het vasten steeds meer terugkomt. Er is zelfs een vastendieet. Vasten helpt je ook om te concentreren in het gebed, dat is de geloofsgedachte achter het vasten. Het is een intense vorm van bidden. Door het hongergevoel denk je weer aan datgene -waarvoor je wil bidden.”

Gebedsruimte
“We hebben in het stiltecentrum van het -ziekenhuis een speciale gebedsruimte. De ruimte kan gebruikt worden door -patiënten maar ook door medewerkers. Er liggen -speciale stenen om handen en voeten mee te ‘wassen’. Mensen nemen hun eigen gebeds-kleedje mee naar het stiltecentrum. De lounge en het stiltecentrum zijn bedoeld voor -iedereen en zijn daarom neutraal ingericht.
Er wordt geen onderscheid gemaakt.”

Suikerfeest
“Ook met eten wordt rekening gehouden. Voor hen die meedoen met de Ramadan is  er na zonsondergang vegetarische soep,  zodat met toch een maaltijd heeft voor  het -slapengaan. Aan het eind van de Ramadan, tijdens het -Suikerfeest, serveert het GHZ aan alle -opgenomen patiënten een traditioneel glaasje muntthee met lekkere zoetigheden. Bij een vorige Ramadan was er een groep jonge -vrouwen die in het ziekenhuis een roos en klein gebedenboekje aan Islamitische patiënten uitdeelde aan het eind van de Ramadan. Dat was een mooi gebaar.”

In gesprek
“Het kan voorkomen dat mensen het -moeilijk hebben met het wel dan niet meedoen met de Ramadan tijdens hun ziekte. We gaan in gesprek met de patiënt en komen dan -samen vaak tot de beste weg. Onze collega, de Islamitisch geestelijk verzorger, kunnen we oproepen als iemand daar om vraagt. Zij kan ook haar expertise delen met de verpleging bij specifieke vragen op het gebied van moslims. We hebben de afdelingen verdeeld en we gaan bij verschillende mensen met verschillende geloven langs. We praten en bidden als de patiënt dat wil.

Op een tweepersoonskamer lagen eens twee mannen. De ene man was een vijftiger, -moslim en ongeneeslijk ziek, de andere was in de 70 en streng protestant. Die Islamitische patiënt deed vijf keer per dag zijn gebed.
Ach, zei de andere man, ik doe gewoon met je mee.“

Op de foto: Andrea de Jong (Katholiek geestelijk verzorger), Hatice Akbulut (Islamitisch geestelijk verzorger), Dick Eric van Dorsten (Protestants geestelijk verzorger), Ineke Uijtdewilligen (Protestants geestelijk verzorger) en Freek Boon (Humanistisch geestelijk verzorger).

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android

21-05-2018 10:55