Raakt de Brexit ook Gouda?

Gouda – Nu de Brexit definitief op 31 januari een feit is geworden, is het aan de kopstukken van het Verenigd Koninkrijk (VK) en Europa (EU) om te onderhandelen over een handelsverdrag. Premier Johnson doet daar vanuit Londen erg laconiek over en vindt het vanzelfsprekend dat er uiterlijk 31 december van dit jaar een akkoord kan zijn. Europa vindt dat naïef, wetende dat dergelijke akkoorden meestal jarenlang onderhandelen vergen. Met dit in het achterhoofd komt de vraag naar boven of we na twee keer uitstel dan toch een volgend uitstel tegemoet gaan. Maar eerst de situatie op dit moment.

Hoe reageren exporterende ondernemers in Gouda e.o. op de Brexit?
De stad Gouda herbergt niet zoveel exporteurs maar in de regio ligt dat anders. Zo is de kaas, die Vergeer Holland in Reeuwijk verwerkt, nagenoeg over de hele wereld te vinden. Alle reden om bij hen eens aan te kloppen om te vragen wat de Brexit voor ze betekent. Daarvoor kom ik in gesprek met Maaike van den Hurk, Senior marketeer, en de eerste vraag is of zij ook naar het VK exporteren. Daar komt een bijna als vanzelfsprekend “ja” op. Verder meldt zij dat Vergeer zich volledig bewust is van de huidige Brexit situatie, maar zij zien dit jaar nog niets veranderen. Van den Hurk zegt voorts dat men bij Vergeer geen verder uitstel verwacht en zelfs een harde Brexit niet uitsluit. Voor zover het mogelijk is zijn alle voorbereidingen getroffen en is er een partij geselecteerd die het hele nieuwe douanetraject gaat regelen. Omdat Vergeer al veel buiten de EU exporteert zullen zij bij een eventuele harde Brexit niet teveel hinder ondervinden op voorwaarde dat de Engelse Douane het werk aankan.

De Goudse regio, met name in Waddinxveen en Boskoop, kent veel export
In Waddinxveen kom ik in gesprek met Amanda Boin, eigenaresse van Phimex Douane Expediteurs. Haar bedrijf is exporterende producenten en vervoerders tot steun om met behulp van hun specialistische automatisering een optimale verwerkingssnelheid te bieden bij de douane en de grenspassage. Boin zegt dat elke keer als zich weer een uitstel van de Brexit aandiende, exporteurs al snel weer tot de orde van de dag overgingen. De modus werd op afwachten gezet. Nu de Brexit een feit is ziet zij weer een toename van de voorbereidingen, waarbij de documenten een grote rol spelen. Zij zal niet verbaasd zijn als halverwege het onderhandelingstraject wordt besloten om toch de einddatum weer uit te stellen met de verwachting dat de aandacht voor de Brexit en de gevolgen daarvan alsnog een tijdje wegebt.

Landelijk gezien houden diverse instanties de exporteurs bij de les
De datum van 31 januari 2020 is voor veel overkoepelende en ondersteunende instanties een moment om echt alle remmen los te gooien als het de Brexit betreft. In gesprek met Ellen Timmer, pr manager van evofenedex, meldt zij dat juist deze week een white paper verschijnt met de naam “Dealen met de brexit”. Deze white paper is samengesteld t.b.v. de achterban (o.a. internationale exporteurs) en op hun site te downloaden. Evofenedex is een vereniging voor bedrijven met een logistiek of internationaal belang. Ik kreeg alvast een inzage in dit stuk met maar liefst 50 actiepunten. Dus stroop de mouwen maar op, exporteurs! Het is vooral gericht op ondernemers die geen ervaring hebben met zaken doen buiten de EU, dus binnenkort ook het VK.
De 50 actiepunten zijn ondergebracht in een draaiboek dat opgebouwd is uit 5 stappen:

  • Breng alle ketens in kaart: Vooral van belang speciaal bij transport via Nederlandse havens. (Lees verderop ook “Get ready voor Brexit”)
  • Check alle contracten: Oude contracten met partijen in het VK zijn straks niet meer van toepassing. Maak tijdig de aanpassingen.
  • Certificaat van Oorsprong en EUR.1: Het Certificaat van oorsprong wordt een eis om zowel handelspolitieke reden en/of is vereist in een Letter of Credit.
  • Organiseer douane-aangifte en maak afspraken over voormelding: Na de overgangsperiode krijg je als ondernemer te maken met import- en export-aangifte. Is eventueel uit te besteden aan expediteurs.
  • Maak voor jezelf de douanekosten inzichtelijk. Het zal van invloed zijn op je marge. Je krijgt namelijk te maken met invoerrechten, BTW en soms product-accijns

Belangrijke actiepunten voor exporteurs in Nederland, dus ook voor die in Gouda e.o.

Goudse exporteurs: De Kamer van Koophandel brengt zelfs een barometer uit
Met behulp van de KvK Brexit Barometer krijg je over elk kwartaal een inschatting te zien van Nederlandse ondernemers met hun inschatting van de zakelijke vooruitzichten bij handel met het UK. De Barometer geeft nu bijvoorbeeld aan dat bij 55% van de respondenten de Brexit tot op heden nog geen impact op hun bedrijf heeft gehad. 14% van de ondernemers geeft aan een enigszins positieve impact te zien, maar 26% ziet meer een negatieve ontwikkeling. 5% heeft er nu nog geen mening over.

2020,het jaar van de overgangsfase
Als het over de overgangsfase gaat zegt 53% van de ondernemers te weten wat deze fase betekent maar voor maar liefst 22% is het nog volkomen onduidelijk. Zorgwekkend is dat 17% aangeeft nog niet te weten wat zij tijdens de overgangsfase gaan doen. Wat betreft een eventuele verlenging is het helemaal koffiedik kijken. De standpunten van de onderhandelaars kunnen nog wel eens behoorlijk uit elkaar lopen en de UK heeft al aangegeven geen verder uitstel te willen. Achteroverleunen is er voor de exporteurs en importeurs die met het UK zaken doen dus niet bij.

Get ready voor Brexit
Een aantal belangenorganisaties hebben een ketenbrede oplossing ontwikkeld, die vooral is gericht op de Nederlandse havens. De oplossing is vooral digitaal en via Portbase-services worden instructiefilms getoond. Daarbij speelt de ketenbrede oplossing de hoofdrol. In deze keten heeft iedereen een rol: importeur, exporteur, expediteur, douane agent én vervoerder. Door samenwerking moet het mogelijk zijn dat de lading ook na de Brexit altijd snel via de Nederlandse havens verloopt. Een van de belangrijkste tips van Portbase is: Check voordat je als exporteur/vervoerder naar het UK, altijd via Portbase de status bij de terminal. Geen douanedocument of geen voormelding bij de terminal betekent géén vervoer!

Gouda, Eindhoven of Zaandam, hulp voor en na de Brexit is er dus volop
Brexit heeft niet alleen impact op de handel door grotere ondernemers. Ook zij die straks met kleine verzendingen te maken hebben zullen zich moeten voorbereiden. In dit artikel wordt duidelijk dat je bij tal van instanties terecht kunt teneinde later grote problemen te voorkomen. Ongeacht waar je in Nederland gevestigd bent.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

31-01-2020 09:35