PWA-kazerne wordt galerijflat voor asielzoekers

De voormalige Prins Willem Alexander kazerne wordt ingrijpend verbouwd om het pand geschikt te maken voor bewoning door 500 asielzoekers. Er komt een galerij langs de zuidgevel, zodat de woningen van buitenaf bereikbaar zijn. Op de bunker van de kazerne worden tien woningen gebouwd. Dit maakte het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) donderdagmiddag bekend tijdens de presentatie van de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek. Conclusie van het COA: “Voor ons is dit een fantastische locatie.”

Er komen appartementen voor acht personen, met twee ruime slaapkamers voor drie bewoners en één voor twee personen, een woonkamer en eigen sanitair. Vooral op de begane grond komen voorzieningen als een kinderspeelruimte, leslokaal, ruimte voor gezondheidszorg en kantoren voor onder andere COA-medewerkers. Op het buiten terrein worden sportvoorzieningen en speeltuintjes aangelegd. Rondom het complex wordt een hek van ongeveer 1.20 meter hoog geplaatst. De gehele verbouwing komt met name door de galerij wat duurder uit dan gebruikelijk, vertelde Jenny Dekker van het COA. Hoeveel er wordt uitgegeven wilde ze niet kwijt. Maar het bedrag komt hoger uit dan vijf miljoen euro, want een Europese aanbesteding is verplicht.

Later mogelijk senioren in PWA-kazerne
Dit pand gaat voor uiterlijk tien jaar asielzoekers huisvesten. “De verbouwing is van zo’n hoge kwaliteit dat na tien jaar het gebouw nog prima geschikt zal zijn voor bewoning door bijvoorbeeld senioren”, zei Jenny Dekker.

Bunker blijft ongebruikt
Met de bunker uit de jaren zestig die in het gebouw aanwezig is, wordt niets gedaan. Voorafgaand aan de presentatie mochten bewoners en pers een kijkje nemen in dit oude commandocentrum dat bestaat uit een aantal smalle en lange gangen waaraan kantoren, slaapkamers, restaurant, keuken en kamers voor de verbindingen liggen. Alles tussen dikke muren en deuren en zonder een spoortje daglicht.

Oud zeer bij omwonenden
De presentatie van het haalbaarheidsonderzoek was voor hetzelfde gezelschap van Bewonersplatform AZC Gouda en de pers. Bij de omwonenden zit nog veel oud zeer, dat bleek ook deze middag weer. Ze voelen zich vooral niet gehoord door het college. Hun compacte wijk, waarin al duizenden scholieren dagelijks voor veel vertier zorgen, krijgt 500 asielzoekers opgedrongen, zo is hun gevoel. Ook deze middag brachten ze dat meerdere keren naar voren. Ze ergerden zich daarbij aan de houding van de aanwezige collegeleden. “U zit te blazen, te zuchten en te steunen als wij aan het woord zijn. Ik vind dat een minachting van de bewoners”, zei een van die bewoners.

Procedure
Nog deze maand starten gemeente en COA de onderhandelingen met de bedoeling die eind maart te hebben afgerond. Na het sluiten van de bestuursovereenkomst wordt de verbouwing van de PWA-kazerne Europees aanbesteed . De verwachting is dat dit traject ongeveer zes maanden duurt. De verbouwing zelf neemt ongeveer twaalf maanden in beslag. De oplevering vindt dan plaats in de tweede helft van 2017.