ProRail meet drukte op grote stations met sensoren

Op Utrecht Centraal, Schiphol en Amsterdam Zuid zet ProRail sensoren in die, volledig anoniem, de looproutes van reizigers registeren. “Door deze metingen kun je op elk moment zien hoe druk het is op de perrons en welke risico’s er zijn”, vertelt Frank van Schadewijk, data-analist bij ProRail. “De informatie uit de sensoren kan helpen bij het goede banen leiden van loopstromen én bij het ontwerpen en beter inrichten van drukke stations.” In de video laat hij zien hoe het werkt.

“Het wordt steeds drukker op stations, en we willen voor iedereen de veiligheid kunnen blijven garanderen”, zegt Frank. “We gebruiken deze sensoren ook om te kijken of bijvoorbeeld de manier waarop we grote stromen mensen in goede banen leiden effect heeft. Daarmee kunnen we de inrichting van stations steeds beter maken. Ook gebruiken wij de gegevens om betere beslissingen te kunnen nemen over de bouw en verbouw van de grote stations in Nederland.”

Gouda
Het station in Gouda is vooral druk op het perron naar Rotterdam/Den Haag en Utrecht. Los van de verbouwing dat plaats vindt voor het stationsgebied, kan het in de spitsuren erg druk worden op het perron. Het is niet bekend of er ook sensoren in Gouda worden geplaatst.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Advertisements

Download nu deGouda App voor iOS en Android

26-02-2020 10:15