Prachtige springsport tijdens regiokampioenschap in Delft

Dit afgelopen weekend vonden bij Manege de Prinsenstad in Delft de regiokampioenschappen springen voor paarden en pony’s en het verenigingskampioenschap plaats. Maar liefst 15 springcombinaties bij de pony’s en 12 combinaties bij de paarden wisten er een startbewijs voor de Hippiade, de landelijke outdoor kampioenschappen volgende maand in Ermelo, te bemachtigen. Bij het verenigingskampioenschap werden de Delftse Ponyclub 1 en De Prins 1 gehuldigd als kampioenen. Daarmee is Zuid-Holland na 3 regiokampioenschappen met een bijzonder grote en sterke afvaardiging vertegenwoordigd bij de landelijke kampioenschappen in Ermelo.

De regiokampioenslinten bij het springen waren dit weekend voor Anouk van der Pluijm (Made) met Hero klassse ZZ paarden, Chiem Bosboom (Delft) met Go Nuts in de klasse Z paarden, Anouk Ursem met Navara klasse Z-DE pony’s, Carlijn Roepel (Rotterdam) met Breitling klasse ZZ-D pony’s, Cheryl Sjouke (‘s Gravenhage) met J. Triavador klasse M paarden, Nikkie van Tol (Waddinxveen) met Storm klasse M-C pony’s, Tijn de Blaauw (Bodergraven) met Orchid’s Megan klasse M-DE pony’s, Caitlyn Krijger (‘s Gravenhage) met Her Lucky Bella in de klasse L paarden, Anne Kok (Rockanje) met Timo pony’s klasse L-DE pony’s, Douwe Avezaat (Rockanje) met Wouda’s Moonlight pony’s klasse L-C, Roos van Oosten met Spetter pony’s klasse L-AB, Quint van Rijswijk (Schiedam) met Dior Lagetta Spirit paarden klasse B, Yindi van der Meer (Poeldijk) pony’s klasse B-DE, Estella de Wild (Berkel & Rodenrijs) pony’s klasse B-C en Indy de Mooij (Prinsenbeek) pony’s klasse B-AB. Alle regiokampioenen ontvingen naast het kampioenslint, de beker en de felbegeerde KNHS Zuid-Holland pin ook een fraaie deken aangeboden door HV Polo en toegangskaarten voor de Longines FEI Europese Kampioenschappen in Rotterdam.

Parcoursbouwer Kris van Gelder had weer voor voldoende uitdaging gezorgd in de fraaie springtuin van Manege de Prinsenstad. De deelnemers op aan de B- en L-klassen op zaterdag moesten naast de hindernissen in het parcours ook af en toe nog een fikse bui op de koop toe nemen, de springcombinaties die zondag reden hadden meer geluk. Voor hen was het een aangename dag met een heerlijk zonnetje.

Chiem Bosboom en Anouk van der Pluijm domineren klasse Z/ZZ
Weinig combinaties slaagden erin in de klasse ZZ in, om tijdens de eerste twee manches alle balken in de lepels te laten. Het werd dus een spannende barrage waarin Jordi Duijndam (Delft) met Gabriel van den Prinsenstad als eerste een heel snelle foutloze rit reed. Julia Otto (Schoonhoven) nam met Bina geen risico, de combinatie ging voor een foutloze rit en dat lukte. Als laatste starter wist Anouk van der Pluijm wat haar en Hero te wachten stond. Deze combinatie durfde risico te nemen en dat werd beloond met een foutloze snelle rit, goed voor de kampioenstitel. Reservekampioen in deze klasse, Jordi Duijndam met Gabriel van den Prinsenstad kreeg ook een startbewijs voor de Hippiade.
In de klasse Z was het Chiem Bosboom die het klassement bepaalde. In de tweede manche reed hij in de laatste rit vooral tegen zichzelf. Met een foutloze tweede ronde had hij zich met Go Nuts al verzekerd van een podium plek toen hij met Ebelle -Avant nog een poging deed om z’n eerdere prestatie te verbeteren. Dat lukte niet, hij werd met Go Nuts regiokampioen. Chiem moest in deze klasse het reservekampioenschap overlaten aan Lucinda Okkerman met FireFree maar met Ebelle-Avant wist hij wel de derde podiumplaats te bemachtigen.

Cheryl Sjouke als enige 3 foutloze rondes in klasse M
In de klasse M wisten vier combinaties de lei schoon te houden tijdens de eerste twee manches. In een bloedstollende barrage lukte het alleen Cheryl Sjouke om ook in de barrage foutloos rond te komen. Jordi Duijndam was sneller met Edelachtbare in de barrage maar had een balkje, daarmee werd de combinatie reservekampioen en verdiende nog een startbewijs voor de Hippiade.

TTC-springtalent Caitlyn Krijger en Her Lucky Bella winnen klasse L
Na twee manches waren er in de klasse L slechts vier combinaties foutloos gebleven, de barrage ging tussen Caitlyn Krijger, Eline Borst, Jill van den Helder en Caitlin Snel. TTC-Zuid-Holland springtalent Caitlyn Krijger wist Her Lucky Bella in de barrage het snelste zonder fouten rond te rijden, hetgeen haar de kampioenstitel opleverde. Ook reservekampioen Eline Borst (Heukelum) bleef met Estrade SB foutloos in de barrage maar was 2 sec langzamer. Wel goed voor een afvaardiging naar de landelijke outdoorkampioenschappen.

Quint van Rijswijk zonder springfouten en hoogste stijlpunten
In de klasse B was er geen barrage. Daar werd naast springfouten op stijl gejureerd. Op de eerste plaats eindigde Quint van Rijswijk met Dior Lagetta Spirit, hij reed beide parcoursen zonder springfouten en kreeg ook beide keren de meeste stijlpunten van de jury. Reservekampioen in de klasse B werd Lauren Douw met Condillo en derde werd Sophia Suiker met Jeville. Ook zij mogen Zuid-Holland vertegenwoordigen tijdens de Hippiade.

Pittig parcours voor pony’s in klasse Z/ZZ
Voor de pony’s in de klasse Z-DE en ZZ-DE had parcoursbouwer Kris van Gelder het niet eenvoudig gemaakt. Geen enkele deelnemer wist in de eerste twee omlopen foutloos te blijven. In de klasse Z-DE lukte het de deelnemers in de spannende barrage wel om foutloos te blijven. Anouk Ursem was met Navarra het snelst in de barrage en werd daarmee regiokampioen. TTC ZH springtalent Estelle Slingerland werd reservekampioen en mag ook naar de Hippiade.

Nikkie Tol razendsnel in barrage
In de klasse M pony’s lukte de deelnemers het juist wel om in de eerste twee omlopen alle balken in de lepels te laten liggen. In de klasse M-C reed Nikkie van Tol een razendsnelle foutloze barrage met haar pony Storm wat haar de kampioenstitel opleverde. In de klasse M-DE was Tijn de Blaauw met Orchid’s Megan de enige combinatie die in de beide basisparcoursen foutloos bleef, een barrage was in deze klasse niet nodig. Reservekampioen Emma de Moree (Nootdorp) mag met Moonlight Shadow ook naar Ermelo komende maand.

Spannende barrage brengt ontknoping in klasse L pony’s
Het was super spannend in de klasse L-pony’s. Na scherpe barrages werden Anne Kok met Timo (klasse L-DE), Douwe Avezaat met Wouda’s Moonlight (klasse L-C) en Roos van Oosten met Spetter (klasse L-AB) gehuldigd als regiokampioenen springen in de klasse L. Wendy Verweij werd met Eros reservekampioen in de klasse L-DE. Ook deze combinatie verdiende een startbewijs voor de Hippiade.

Hoge rijstijlpunten in klasse B pony’s
Ook in de klasse B-pony’s werden drie regiokampioenen gehuldigd. De jury kon mooie punten kwijt voor rijstijl in deze klasse. Bij de klasse B-AB was het kampioenslint voor Indy de Mooij met Big Bear’s Unox, in de klasse B-C voor Estella de Wild met Happy Dancer en in de klasse B-DE voor Yindi van de Meer met Babalou. In de klasse B-DE mag ook reservekampioen Anouk Mulder met Nero naar de Hippiade.

Verenigingskampioenschap
Voor het Verenigingskampioenschap was afgelopen vrijdag de dressuur verreden. Met de resultaten van de springrubrieken van het afgelopen weekend erbij werd uiteindelijk het team van de Delftse Ponyclup 1 gehuldigd als kampioen. Zij ontvingen naast de rozetten, pins en beker ook nog een heerlijke kampioenstaart. Bij de paarden had het team De Prins 1 het beste overall resultaat. Het team van Lickebaert werd reservekampioen. Deze drie teams gaan Zuid-Holland volgende maand vertegenwoordigen in Ermelo.

“Met dit weekend vol mooie springsport besluiten we onze outdoor regiokampioenschappen. We gaan met een geweldige Zuid-Hollandse afvaardiging naar de Hippiade volgende maand, ik heb daar hoge verwachtingen van!” aldus Diana Dessing, bestuurslid wedstrijdzaken van de KNHS regio Zuid-Holland. “Daarbij wil ik iedereen ontzettend bedanken die heeft bijgedragen aan deze regiokampioenschappen. Zonder de deelnemers, grooms, officials, vrijwilligers, wedstrijdcommissie, collega bestuursleden, enz. en natuurlijk de gastvrijheid van De Develruiters en Manege de Prinsenstad hadden we niet zulke mooie kampioenschappen gehad!”

22-07-2019 10:30