Portret van de Gouwenaar: Heleen van Praag

In Gouda wonen allemaal bijzondere mensen. Ieder is bijzonder op zijn of haar eigen manier. In deze rubriek Portret van een ­Gouwenaar gaan we in gesprek met ­stadgenoten over leven, passie en werk.

Aan een gebouwtje op het GOUDasfaltterrein wappert de vlag van Gouda Bruist vanmorgen vrolijk in de wind. Een dag in de week zijn communitybuilder Heleen van Praag en mede-initiator Peterpaul Kloosterman hier beschikbaar voor afspraken van Gouda Bruist. “Leuke dingen die gedaan zijn in Gouda, zoals de grootste Goudse stroopwafel en het Pauzelandschap, zijn ooit op zo’n ideeënbrouwerij bedacht”.
Het was 2007 toen Heleen met een aantal medebewoners de ideeënbrouwerij opstartte, een initiatief dat twee jaar later verder ging onder de naam Gouda Bruist. Helpen met het opstarten van activiteiten loopt als een rode lijn door haar leven, merkt ze op: “ik heb op verschillende plekken in Gouda gewoond en ben altijd degene die een straatfeest organiseert, het initiatief neemt om mensen elkaar te leren kennen. Ik ben altijd heel gefascineerd in wat mensen zelf kunnen doen. Ik wil iets aanboren bij mensen vanuit het enthousiasme dat ontstaat als je met je eigen ideeën aan de gang gaat”.

Nadruk op wat er wél gebeurt
Met Gouda Bruist hoopt de communitybuilder ook een beetje tegenwicht te bieden aan een negatief geluid waaraan zij zich stoort. “Landelijke media duiken altijd bovenop welk schandaal ze ook maar vinden. Hoe meer aandacht je eraan geeft , hoe meer je het ook uitvergroot”, zegt Heleen. “Wij doen met Gouda Bruist eigenlijk precies het omgekeerde; dat je ziet hoeveel er gebeurt, hoeveel moois er is, hoeveel mensen juist wél een bijdrage leveren. Als je dat gaat opvallen, dan zie je het ook steeds meer, wordt het groter. En dan word je ook enthousiast om mee te helpen”. De kennis die Heleen door de jaren op deed bij het bruisen, bracht zij drie jaar geleden samen in haar boek ‘Bruisen, Brouwen, Binden’. Heleen: “het boek is zoals wij de dingen doen; niet met moeilijke woorden, dicht bij huis, praktisch, niet blijven praten. Begin gewoon!”

Ideeën lanceren bij het Bruispunt
Gewoon beginnen, hoe werkt dat in de praktijk? Ik leg Heleen een idee voor van een fotoproject, waar ik enthousiast over ben, maar waarbij ik nu al leeuwen en beren zie op de weg. Hoe voorkom ik dat ik blijf hangen in dit beginstadium? “Dan is het juist fijn als je steun van een netwerkje hebt”, weet zij. “Ergens zit jouw idee, in je hoofd. Zeker als het een grote droom en dichtbij is, is het eng om dat te delen, maar dat is wel de eerstvolgende stap. Daarom hebben wij die Bruispunten opgezet. De bedoeling is dat ideeën daar gelijk in een warm bad komen. Mensen komen er om mee te denken en mee te helpen; dan heb je een plek waar je je ideeën kunt lanceren”.

Het voordeel van ideeënbrouwerijen, waarvan we er door de jaren meerdere hebben georganiseerd, is dat er mensen zijn met wie je een werkgroepje rond je idee kunt maken, vertelt Heleen. Dat heeft Gouda mooie initiatieven opgeleverd: “veel dingen die gedaan zijn hier in Gouda, zoals [het bakken van] de grootste Goudse stroopwafel en het Pauzelandschap (Potterspoort), zijn ooit op zo’n ideeënbrouwerij bedacht”.

2018: Gouda Stadmakers
In 2018 was Heleen mede-initiator bij de oprichting van Stadmakers Gouda. Hierbij biedt een groep van ervaren Gouwenaars hun kennis en vaardigheden aan voor stadgenoten met ideeën. “Er is nu een groep van zestien Stadmakers, zij zijn als het ware adviseurs en trekken de kar. De mensen die erop zitten hebben al dingen gerealiseerd en weten wat erbij komt kijken. Zo kunnen ze je een opstapje geven” legt Heleen uit. Er zijn al zo’n 2000 Gouwenaars bij het platform aangesloten.
Heleen is sinds 2006 zelfstandig ondernemer en werkt ook als community builder in de regio. “Ik vind Gouda altijd het leukste. Het is heel leuk om in je eigen stad bezig te zijn, om hier iets op te bouwen en het als een soort proeftuin te gebruiken. Maar het leuke is van het andere werk; in Rotterdam gebeurt ook heel erg veel, daar komt ook nieuwe kennis vandaan. En die kun je hier weer toepassen”.

Ook aan de slag met jouw ideeën? Kom op maandagen langs bij het Bruislab op GOUDasfalt of kijk op www.goudabruist.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android  

13-03-2019 10:00

Advertisements