Portret van de Gouwenaar: Frans Mourik

In Gouda wonen allemaal bijzondere mensen. Ieder is bijzonder op zijn of haar eigen manier. In deze rubriek Portret van een ­Gouwenaar gaan we in gesprek met ­stadgenoten over leven, passie en werk.

Frans kreeg in 2018 de Vrijwilligerspenning van de stad Gouda. Deze onderscheiding komt niet zomaar aanwaaien. Er moet dus wat tegenoverstaan en daar hoef je bij Frans niet over te twijfelen. De geboren Gouwenaar werkte 32 jaar bij de Gemeente Gouda en was vele jaren actief bij Bouwkunde, Onderhoud en Bijzondere Zaken. Bij het laatst genoemde deel zijn ontelbaar veel evenementen in Gouda zijn bureau gepasseerd. Tot eind jaren 80 waren de vergunnig aanvragen nog niet zo complex maar de eisen werden steeds hoger. Dan was het juist Frans die op velerlei terreinen de organisatoren de juiste weg wees

10 jaar geleden ging Frans met pensioen maar dat was nauwelijks merkbaar
Op de eerste plaats is er de eigenschap van Frans dat hij niet kan stilzitten. Tel daarbij op de kennis en ervaring die hij had over alles wat maar naar een evenement riekt. Voor veel organisatoren was het dus zaak om Frans wederom in te schakelen maar nu als deel van hun organisatie. Een soort win-win situatie. De Gemeente Gouda wist zich zeker van professionele aanvragen voor vergunningen en de organisatoren hadden de meest ervaren man op het gebied van evenementen in hun midden. Zo zet Frans zich al 10 jaar in voor Gouda bij Kaarslicht. Samen met zijn collega’s had hij had de hele logistiek in handen zoals het busvervoer van de parkeerplaatsen naar het centrum en de verdeling van de kaarsen die achter de vensters van de talrijke ramen op de Markt geplaatst moeten worden. Dan nog de vele afzettingen en de organisatie van de standplaatsen Achter de Waag.

Velen zullen geen weet hebben van het bestaan van de “Stichting Vakantie Bungalows Gemeente Gouda”. Al 42 jaar zit Frans in het bestuur van deze stichting en hij verzorgt ook het beheer en het onderhoud. Overigens is het geen gemeente aangelegenheid meer en inmiddels al jaren een zelfstandige stichting.

Houdt Frans nog wel tijd over voor iets anders?
Ja dus, want zoals gemeld houdt hij niet van stilzitten maar ook van sport. Hij tenniste jaren bij de Goudse Tennisclub TIOD aan de Vossenburchkade en ja, ook daar wist men hem in te palmen voor vrijwilligerswerk. Gelukkig houdt Frans nog tijd over om, samen  met zijn vrouw, vele wandeltochten te maken, zowel in Nederland als het buitenland. In ons gesprek kon hij het niet laten om gelijk een nieuwe wandelroute onder de aandacht te brengen: De Romeinse Linie. Deze loopt van Katwijk Oostwaarts tot aan Berg en Dal. Een echte aanrader.

De Vrijwilligerspenning, een terechte beloning
Voor al het vrijwilligerswerk voor de stichting Vakantie Bungalows, zijn inzet bij de vele evenementen en bij de tennisclub. De vrijwilligerspenning van de gemeente Gouda is een legmedaille en vertoont aan de voorzijde het wapen van de gemeente met kroon, schildhouders, doornenkrans en wapenspreuk. De vrijwilligerspenning van de stad Gouda wordt sinds 1995 uitgereikt. Frans viel deze te eer te beurt op 15 december 2018.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

02-03-2019 08:00

Advertisements