Portret van de Gouwenaar: Anton Avontuur

Gouda – In Gouda wonen allemaal bijzondere mensen. Ieder is bijzonder op zijn of haar eigen manier. In deze rubriek Portret van een Gouwenaar gaan we in gesprek met stadgenoten over leven, passie en werk.

Het regent en ik stap binnen in het tweedehandswinkeltje op Naaierstraat Nr.10 in Gouda. De hoeveelheid spullen werkt onmiddellijk overweldigend op mij. Ik zie tot het plafond lange stellingkasten staan, gevuld met diverse spullen zoals boeken, LP’s, CD’s, potten, kaarsen, speelgoed, kerstboomversieringen en nog veel meer. Het gangpad zelf is ook vol, dichtgegroeid met objecten zoals oude broekpersen, stoelen, tafels, koffers, dia’s, film projectoren en films. Heel veel films. Ik zie niemand.

Hallo? roep ik. Helemaal aan het einde van het gangpad zie ik een oudere heer naar mij toe lopen. Hij heeft een das om.
– Goedemiddag!
– Wat een wonderlijke winkel heeft u, zeg ik enthousiast. Hij glimlacht en ik geef hem een hand.
– Goedemiddag! – Anton Avontuur. Vind je het mooi, ja? Het is hier nooit druk, maar dat hoeft van mij niet, hoor. Heel veel lawaai kan ik niet hebben!
– en hij wijst naar zijn gehoorapparaat.
– Erg mooi en wat een buitengewone achternaam heeft u! Hij straalt.
– Mijn familie komt uit Noord-Brabant, in Made heb je zelfs een Piet Avontuurstraat! Wil jij een kopje thee?” Ik knik ja. Meneer Avontuur loopt de diepte van het winkeltje in, en ik ga hem achterna. Hij spoelt zorgvuldig de theekopjes af en zet de thee kan op. Ik zie een zwart-wit portretfoto aan de muur hangen.
– Bent u dit op de foto?
– vraag ik. Verlegen kijkt hij naar mij en knikt Ja.

Herinneringen
De winter van 1963 was zo koud dat er werd gevreesd voor grote aantallen vissterfte. In de zomer van hetzelfde jaar ging ik met mijn broer Adri Avontuur naar de Goejanverwelledijk om te vissen. Tot mijn verbazing ving ik de grootste karper die ik ooit gevangen had, van maar liefst 21 pond. Met deze vangst was aangetoond dat niet alle vissen in de rivieren in Nederland waren doodgevroren. Wij maakten snel een foto en lieten de karper weer terug in het water. Kijk, ik heb ook een foto waar ik een uniform draag! Twee jaar lang was ik in militaire dienst, gezamenlijk met mijn twee andere broers. Wij lagen in Amersfoort: de Zwarte Baretten, de huzaren van Prins Alexander. Mijn ouders hebben het erg moeilijk gehad toen, geen zonen in huis, geen financiën om goed voedsel, schoeisel of kledij te kopen. Ik wou heel graag mijn ouders helpen maar dat kon ik niet, want tijdens de dienst werd niemand uitbetaald.

– Wat een aandoenlijk verhaal…
– zeg ik terwijl mijn ogen verder de omgeving bestudeerden. Ik zie overal een grote hoeveelheid oude filmrollen op elkaar gestapeld liggen en diverse filmapparaten staan opgeborgen netjes naast elkaar.

Passie
– U heeft een indrukwekkende filmcollectie hier! Hoe is het begonnen? Meneer Avontuur knikt trots richting een voorwerp dat er in mijn ogen erg cryptisch uitziet. Op mijn twaalfde kreeg ik mijn eerste filmapparaat van mijn oma”
– hij pakt een oude filmprojector in zijn handen en blaast het laagje stof eraf. Sindsdien ben ik op films verliefd geworden. Al jaren verzamel ik ze, maar ook oude filmprojectoren. Mijn droom was om een bioscoopeigenaar te worden en die heb ik zelf waargemaakt. Hierboven
– hij wijst richting het plafond
– heb ik zelf een kleine bioscoop gebouwd; voor mijn eigen gebruik. Tot op de dag van vandaag draai ik elke dag een stukje film. Ik merk dat film kijken een graadmeter voor mijn geestelijke welzijn is geworden. Als de zin voor een film er in zit dan gaat het goed, zo niet dan gaat het meestal niet meer goed met mij. Zo simpel is het. En als het niet goed gaat, dan zorg ik dat ik toch gewoon een fragment van mijn favoriete film draai.

Pottenbakkerij
Voor meneer Avontuur zijn films altijd een hobby geweest en nooit een handel. Hij was een erg tevreden en succesvol marktman en eigenaar van de Goudse pottenbakkerij Avontuur. – Meneer Avontuur, wat zie ik hier achter deze stapel spullen staan?
– vraag ik nieuwsgierig. Dit zijn de kleiovens. Van 1963-1979 hadden wij een pottenbakkerij op de Prins Hendrikstraat 40/42. Daarna hebben wij de Pottenbakkerij Avontuur naar Naaierstraat verplaatst. Wij draaide allerlei soorten keramiek, diverse potten, asbakken en dierenbeeldjes. Destijds was het erg populair om een pottenbakkerij te hebben. In Gouda alleen al kon je tientallen verschillende pottenbakkerijen vinden. Wij maakte ongeveer 100 verschillende items voor de bloemisterijen en groothandels. Als er iets van de partij overbleef verkochten wij onze producten zelf op de markt.

De wandklok slaat zes uur. Ik schrik een beetje, want ongemerkt ben ik drie uur lang met meneer Avontuur in gesprek geweest. En weet je, toen ik op de markt stond vroeg ik nooit aan mensen: kan ik u helpen? Dat heb ik ook niet aan jou gevraagd, toch? Want anders gingen de klanten weg, en wie weet misschien als ik het aan jou had gevraagd was jij ook weggegaan. En dan hadden wij dit bijzondere gesprek niet gehad.”
– voegt hij onderwijzend toe. In het winkeltje van Meneer Avontuur zijn diverse spullen al vanaf 1957 aanwezig. Alles wat van de markt over bleef bewaarde hij. Ook de grote filmverzameling (8mm, 16mm, 35mm) en filmapparatuur is daar te vinden. Voor de nieuwsgierigen, kijk nauwkeurig achter de stapels van spullen, dan vind jij vijf kleiovens en een paar draaitafels die 25 jaar dienst hebben gedaan in de Goudse pottenbakkerij “Avontuur”.

Tekst en foto’s: Dace Sietina

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

27-01-2019 13:05

Advertisements