Particulier of ondernemer? Wat kost het uitbesteden van je aangiftes?

Gouda – Vanaf gisteren was het weer zover, dan kun je als particulier je inkomstenbelasting over 2019 opgeven aan de Belastingdienst. Niet alleen particulieren zijn aan het begin van het jaar in de weer met cijfers, ook de ZZP-er, MKB-ers en alle andere bedrijven duiken in hun systemen en administratie om de balans over 2019 op te maken.

Nu roept de Belastingdienst al jaren dat ze het “steeds makkelijker maken” (maar niet leuker), voor iedereen die gedwongen zijn ziel aan hun geeft. Maar is dat eigenlijk wel zo? Natuurlijk, een vooraf ingevuld document lijkt eenvoudig en je bent snel geneigd om, zonder verder zelf na te denken of advies te vragen, het voorstel te accepteren.

Is er bij jou afgelopen jaar iets bijzonders gebeurd?
Als je net verhuisd bent, gescheiden of als ZZP-er werkt is dit wellicht niet de verstandige keuze. Een advies of hulp van een specialist is dan zeker het overwegen waard. Immers, ieder z’n vak en ervaring (tenzij je al vijf keer gescheiden bent, dan weet je wel hoe dat werkt). Voor het MKB en grotere bedrijven is het eerder regel dan uitzondering om hulp van een expert te vragen.

Advertisements

Maar waar vind je dan zo iemand in de regio Gouda en wat gaat het kosten? We hebben het voor je uitgezocht!

Welkom bij het eerste onderzoek naar de financiële en administratieve dienstverlening in de regio Gouda, de “FINAD2020”.

De particulier, de ZZP-er en de MKB-er
De accountants- en administratiekantoren zijn over het algemeen niet erg zichtbaar. Weinig marketing en op hun websites kom je ook niet veel verder. Ook de namen van de meeste bedrijven zijn niet veelzeggend. Om aan de benodigde informatie te komen hebben we gekozen voor een enquête. In het onderzoek richten we ons op 3 doelgroepen: de particulier, de ZZP-er en de MKB-er.

De belangrijkste onderzoeksvraag: wat kost het voor deze drie doelgroepen om hun aangiftes (en eventuele administratie) te laten verzorgen?

Om het de bedrijven gemakkelijk te maken hebben we gewerkt met prijs ranges (dus tussen bijvoorbeeld de €150 en €300) en hebben we niet om exacte bedragen gevraagd.

Niet zo transparant
De administratiekantoren en accountantskantoren hebben het imago nogal gesloten te zijn over de prijzen die ze hanteren. Als snel tijdens dit onderzoek werd duidelijk dat dit imago de waarheid is. Vertellen wat iets kost is in deze sector een goed bewaard geheim. Wel lastig wanneer je als particulier of bedrijf op zoek bent naar een accountant.

66 bedrijven in de regio, slechts 9 geven informatie
We hebben in totaal 66 bedrijven in de regio Gouda gevonden waarvan we vermoeden dat ze werkzaam zijn in de financiële en administratieve dienstensector. Deze bedrijven hebben we gevonden via Google. Alle 66 hebben we ook benaderd via de mail en telefonisch. Zie de tabel voor de lijst met namen. Slechts 9 van deze bedrijven blijken bereid tot het geven van informatie over hun producten en diensten.

Deze “helden” vermelden we onderstaand.

Bedrijfsnaam Plaats Telefoonnummer Mailadres
Administratiekantoor ACM Moordrecht (0)182-616629 p.lingen@acmadvies.nl
CvK Accountancy & Advies Stolwijk (0)182-341255 info@cvk-accountancy.nl
Administratiekantoor Bodegraven Bodegraven (0)172-550200 info@akbodegraven.nl
Contador Accountants & Belastingadviseurs Reeuwijk (0)182-304527 info@contadoraccountants.nl
HEJO Advies & Administratie Gouda (0)182-364838 info@hejoadvies.nl
WEA ACCOUNTANTS Gouda (0)182-511133 Info@weagouda.nl
Bron & van Vliet Gouda (0)182-679811 Info@bron-vanvliet.nl
Administratiekantoor J.Vermeij v.o.f. Gouda (0)6-43908585 jan@vermeijvof.nl
Finance Plus v.o.f Reeuwijk (0)182-622000 mplus@financeplus.nl
Grant Thornton accountants en adviseurs Gouda (0)88-6769105 info@nl.gt.com

 

 

De conclusies

De branche
Uit dit eerste FINAD onderzoek over de regio Gouda blijkt dat de markt van accountancy en administratie schittert in onduidelijkheid en vaagheden en bovendien slecht bereikbaar is. Hoewel de werkzaamheden die wij onderzocht hebben standaard zijn, wordt er door de branche nogal geheimzinnig over gedaan. Klantvriendelijkheid, transparantie en communicatie vragen om aandacht en verbetering.

De particulier
Voor de particulier moet het mogelijk zijn om voor onder de €150 euro (incl. BTW) je belastingaangifte over 2019 te laten voorzorgen door een expert. Ruim 60% van de bedrijven voldoet hieraan. Dit is zeker de moeite waard wanneer er het afgelopen jaar iets in je persoonlijke omstandigheden is veranderd. Bijvoorbeeld bij een scheiding, aankoop woning of verandering van baan.

De ZZP-er
Voor de ZZP-er is het zker de moeite waard om verschillende offertes aan te vragen. De prijs voor een volledige afhandeling van je aangifterompslomp varieert tussen de €500 en €2000. De meeste bedrijven kunnen je jaarrekening, BTW-aangifte per kwartaal, IB-aangifte en administratie verzorgen voor tussen de €1000 en €1500 euro (excl. BTW). Waarbij je bovendien ook nog een stukje advies en begeleiding krijgt.

De MKB-er
Voor het MKB hebben we gewerkt met een casus, namelijk een bedrijf met 5 medewerkers en de eigenaar (DGA), die volledig wordt ontzorgd. Daarbij wordt naast de standaardzaken ook je salarisadministratie meegenomen. Ook hier geldt dat de prijzen nogal uiteenlopen tussen de €2000 en meer dan €4000 (excl. BTW). Wat opvalt is dat bij een aantal bedrijven voor dit geld nog geen salarisadministratie geleverd wordt. Meerdere offertes opvragen levert hier al snel de eerste winst op.

Eindconclusie
In veel situaties is het zinvol en nuttig om professionele ondersteuning voor Belastingaangifte en administratie in te schakelen. Er is veel inhoudelijke informatie op Internet beschikbaar maar het blijft wel een gespecialiseerd vak!

Zoek je een accountants- of administratiekantoor, vraag dan meerdere offertes aan. De verschillen tussen kantoren zijn groot.

Ook als je al werkt met een accountants- of administratiekantoor is het wellicht verstandig om je facturen even tegen het licht te houden en eens te buurten.

Resultaten per doelgroep

De Particulier
Voor de particulier hebben we gevraagd wat het kost om je aangiftes voor 2019 volledig te laten verzorgen door het accountants- of administratiekantoor.

De ZZP-er
Voor de ZZP-er gaan we uit van een basis dienstenpakket waarbij minimaal de volgende activiteiten zijn opgenomen: de jaarrekening, BTW-aangifte per kwartaal, IB-aangifte en administratie.

De MKB-er
Voor de MKB-er zijn we uitgegaan van een bedrijf met vijf medewerkers in dienst en daarnaast 1 DGA. Het basis dienstenpakket bestaat minimaal uit: de jaarrekening, BTW-aangifte per kwartaal, IB-aangifte en administratie inclusief salarisadministratie.

Financieel-administratieve bedrijven in de regio

4XA
AAK administratie en belastingadvies
Aagje
Administratie Kantoor
ACM
Aksent
3online
Adm. Kantoor J. Vermeij V.O.F.
Adm. Service- en Adviesbureau Bloemendaal
Administratiekantoor Ammerstol
Administratiekantoor Gouda
Administratiekantoor Kiesenberg
Administratiekantoor PEEK
Administratiekantoor Reparon
Administratiekantoor Van der Sprong
Administratiekantoor Van der Voet B.V.
Adminion
Alletto
ASVZ
Bedrijfs- en Kantineservice C. de Rooij B.V.
Boot Accountants en Belastingadviseurs
Buys Administratie & Belastingadvies
Bron & Van Vliet
CVK
De Waal Accountants
Derksen B.V.
Domburg van de Panne
Droog Administratie & Advies
Dröge & Transparant
Esteem
Finance plus accountants
Fiskare
Forix Groep B.V.
Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V.
Benschop Belasting
Het Bespaarhuis
Hejo advies
IJsveld Belastinghulp
KUBUS
Lansigt Accountants en BelastingadviseursMazars
Mijnbedrijfspunt
Omnium
Pauw administratiekantoor
Profit Cure B.V.
RP Consult
RijnStreek
SALpeter salarisadministratie
SBGH
Stoppelenburg Financiële Dienstverlening
Syncount
Terlouw
Van Dasselaar
Van Dieijen
VanDoornenZN
Van der Does
Van Lith Financial Consultancy
Van Os & Partners
Vigilate
Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs
VOOGT B.V.
Wim Blom Administratie en Belastingadvies
York Accountants
Zirkzee Accountants en Belastingadviseurs
Aaccountants Nieuwerkerk
WEA

 

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

02-03-2020 17:00