Gouda – Op jonge leeftijd kwam Booy in aanraking met paardrijden. Hij ontwikkelde een passie voor de sport en wist van zijn hobby zijn beroep te maken. Van 2010 tot 2015 trainde hij ruiters op hoog niveau. Daarnaast trainde hij springpaarden die hij doorverkocht naar het buitenland. Zelf reed hij ook spring-wedstrijden.
“Paardrijden is niet zo duur als mensen denken”, vertelt Booy Reuhl, ruiter en eigenaar van De Goudse Manege. “Als je het vergelijkt met tennis is het vaak goedkoper.” Anderhalf jaar geleden nam hij de vervallen manege over met als doel zijn passie voor paardrijden door te geven aan anderen. De sportaccommodatie is aardig opgeknapt en biedt momenteel lessen en cursussen op ieder niveau. Daarnaast zijn er wekelijks workshops te bezoeken. “Je hoeft geen lid te zijn om hier te mogen zijn of om les te volgen”, vertelt hij. In principe is een ieder die wil genieten van de omgeving of van omgang met paarden welkom, al is het maar om in de kantine een kop koffie te drinken. “Het voornaamste is dat plezier in paarden voorop staat.”
Verbinden
De manege heeft volgens Booy twee maatschappelijke doelstellingen. Naast het verbinden van mens en paard, verbindt de manege ook de stad met het park dat achter de sportaccommodatie ligt. Om die verbinding nog echter te maken is er vorig jaar op initiatief van de manege een ophaalbrug aangelegd die het mogelijk maakt via de manege het Goudse Hout in te lopen. “Deze manege ligt op een perfecte plek. Het is de scheidingslijn tussen de stad en natuur.”
Misvattingen
Ondanks het succes in de ruitersport is het voor Booy niet altijd leuk geweest om ruiter te zijn. Iets wat veel mannelijke ruiters helaas herkennen. “Vroeger trok ik een joggingbroek over mijn ruiterbroek aan omdat ik onderweg naar de manege toe niet graag in een ruiterbroek gezien wilde worden”, vertelt hij. Booy vindt dat het stigma dat paardrijden een sport voor vrouwen is volledig onterecht. “Het is raar want vroeger was paardrijden voorbehouden aan mannen.” Iets wat in de loop der jaren volledig is veranderd. “Ik werd als jongetje uitgemaakt voor mietje of homo. Maar als ik mensen met een grote mond op een paard liet klimmen wisten zich geen houding aan te nemen.” Dat komt volgens hem omdat je met paardrijden volledig op jezelf wordt teruggeworpen. “Wij als mensen kunnen een hoop verbloemen. Maar een paard prikt overal zo doorheen.”
Uitdaging
Hoe deze misvatting over paardrijden is ontstaan is niet duidelijk. Maar Booy is van mening dat maneges paardrijden toegankelijker moeten maken voor mannen. “Het sociaal aspect is minder. Als jongen kom je ook vaak tussen een groep meisjes terecht en dat moet anders.”