Gemeenten misbruiken de Onroerend Zaakbelasting (OZB) nog steeds om hun eigen begroting sluitend te krijgen en verliezen af te dekken. Ook volgend jaar verhogen veel gemeenten de OZB fors, terwijl de woningwaarde verder daalt. Dat meldt EenVandaag vanavond op basis van een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten. De OZB stijgt volgend jaar het hardst in Zevenaar. Daar gaat de gemeentelijke aanslag met 16% omhoog.
De gemiddelde WOZ-waarde daalde de afgelopen vier jaar van 242.000 naar 211.000 euro. Omdat de OZB wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde, zouden huiseigenaren minder belasting moeten betalen. Maar uit berekeningen van Eigen Huis blijkt dat woningbezitters de afgelopen vijf jaar gemiddeld 20% meer aan OZB kwijt waren.
Uitschieters
Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de OZB volgend jaar gemiddeld met 2,38% omhoog gaat, terwijl de WOZ-waarde gemiddeld met ruim 3% daalt. Er zijn forse uitschieters. Koploper is Zevenaar met 16,03%, gevolgd door Helmond (15,35%) en Uitgeest (11,47%). Opvallend is ook dat 17 gemeenten hun OZB verlagen. Arnhem het meest, met 7,26%, gevolgd door Rhenen (4,51%). Volgens afspraken tussen het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) mocht de OZB volgend jaar met maximaal 3% stijgen. 34 van de onderzochte gemeenten gaan daar overheen.
Bouwgrond
EenVandaag ging op bezoek in Zevenaar, waar het gemeentebestuur de OZB de afgelopen jaren flink verhoogde. Volgens de gemeente is de stijging noodzakelijk vanwege forse verliezen bij de exploitatie van bouwgrond. ,,De huiseigenaar draait dus op voor die verliezen”, aldus Hans André de la Porte van Eigen Huis. ,,Gemeenten kunnen ondernemen op kosten van de woningbezitter.” Eigen Huis pleit voor een andere heffing, waarbij ook huurders meebetalen aan de gemeentelijke voorzieningen. Verder wil ze dat gemeenten in een bijsluiter bij de OZB-aanslag uitleg geven over hoe de opbrengst wordt besteed.