Opnieuw fouten bij grondwaterpeil Vogelbuurt… of toch niet?

Tijdens werkzaamheden in de Vogelbuurt zijn opnieuw fouten gemaakt met de hoogte van het grondwaterpeil. Dat was althans wat een bewoner uit de wijk wist te vertellen. De gemeente Gouda denkt daar heel anders over.

De Goudse Vogelbuurt wordt door meerdere kwalen geplaagd. De wijk kent weinig sloten, waardoor het grondwaterpeil zeer moeilijk te beheersen is. En de huizen zijn gebouwd op houten paalfunderingen, die in sommige gevallen in de gevarenzone komen vanwege rotting. Slecht grondwaterbeleid (door de gemeente Gouda) kan funderingen verder aantasten en is een fundering rot, dan zijn de kosten voor de bewoner.

Bewoner
In het verleden zijn fouten gemaakt en het vertrouwen in de gemeente is er laag. Bij de reinigingswerkzaamheden, stelt bewoner, is een klep blijven openstaan. Het gevolg is dat het grondwaterpeil een week te laag heeft gestaan en tot overmaat van ramp werd de fout door de gemeente niet opgemerkt doordat de grondwaterputjes in de wijk niet deugen. Na zijn melding corrigeerde de gemeente de ‘fout’.

Opgeboeide riolering
De fout zou zijn gemaakt in het opgeboeide rioleringssysteem, die al sinds de aanleg in de jaren ‘30 lek is. De rioolpijp wordt normaal continu vol water gezet, maar bij werkzaamheden en bij veel regenval wordt de riolering ‘afgeboeid’. Door een klep open te zetten loopt hij leeg en komt er capaciteit vrij om het regenwater te verwerken. Het gevaar van zo’n lege rioolpijp is dat het grondwater wegsijpelt de pijp in, en zo het grondwaterpeil verlaagt. Dat is een potentieel risico voor de houten paalfunderingen in de Vogelbuurt. De klep stond inderdaad open, zo bevestigt de gemeente Gouda, maar dat is wel het enige waarover beide partijen het eens lijken te zijn.

Gemeente: ‘onder controle’
De gemeente schrijft in een reactie dat de riolering is afgeboeid vanwege regenval: “Dat is op een zaterdag gedaan en het stelsel is woensdag erop weer opgeboeid.  Er is dus geen fout gemaakt zoals wordt beweerd”. Ook het weglekken van grondwater is onder controle, stelt zij: “Dit is bij de afdeling Beheer bekend, maar heeft er tot voorheen niet toe geleid om hier andere keuzes te maken. Verder is het bekend dat het afboeien zo kort mogelijk dient te gebeuren en dat is ook gebeurd. Het is niet zo dat wij hier geen weet van hebben of dat wij door het melden van een inwoner het riool weer opboeien. Dit is gewoon een uitvoeringsprotocol…”.

Peilputjes
Een ander twistpunt is dat de gemeente haar peilputjes in de wijk niet op orde zou hebben. De putjes, waarmee het grondwaterpeil nauwgezet kan worden gevolgd, zakken met de stoep mee, zo’n 1 a 2 cm per jaar. Als je die niet regelmatig ijkt, weet je niet meer wat je aan het meten bent. Bewoner stelt dat zij zeven jaar geleden voor het laatst zijn geijkt. Een stevige bewering, met verstrekkende consequenties, mocht zij kloppen, want hoe zit het dan met het grondwaterbeheer in eerdere jaren?

Een controle onzerzijds van meetgegevens van de gemeenteputjes, die op internet vrij zijn in te zien, wijst niet op een peilverlaging. De hoogte van de meetputjes is niet zo, digitaal te controleren. De gemeente Gouda helpt ons uit de droom: “Ieder jaar worden de peilbuizen opnieuw ingemeten ten opzichte van NAP. Het is dus absoluut niet waar dat de peilbuizen zeven jaar geleden voor het laatst zijn ingemeten. De peilbuizen die nu worden gemonitord staan er overigens pas 3 jaar, daarvoor stonden er andere peilbuizen, maar ook die werden jaarlijks ingemeten waardoor er nauwelijks sprake kan zijn van onnauwkeurige metingen”.

Samen houden we de gemeente scherp, was eerder de leus. Maar daarbij is niet alles wat het lijkt.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

17-10-2019 13:15