Opnieuw cameratoezicht tegen jongerenoverlast Goverwelle

Gouda – Bij het Watergangpolderplein en enkele omliggende straten in de wijk Goverwelle wordt vanaf morgen cameratoezicht ingesteld. Dit heeft de gemeente Gouda besloten nadat hier aanhoudende overlast bleef van jongeren. Geluidsoverlast, hinderlijk hangen, vernielingen, baldadigheid en het treiteren van bewoners vormden de aanleiding. Behalve de genoemde straat beslaat het toezicht ook (delen van) de Rietvinkpolderstraat, de Stadspolderstraat, Tempelpolderstraat en Wilhelmina van Pruisenlaan.

Volgens de gemeente stamt de overlast al van maart dit jaar en zijn er zelfs al verschillende bewoners uit de straat verhuisd. Ook zegt zij diverse andere maatregelen te hebben genomen om de overlast tegen te gaan, maar zonder succes. Ook een speciaal stappenplan dat de politie in augustus inzette behaalde geen resultaat.

Piek in juli
De politie heeft de situatie dit jaar in de gaten gehouden en zegt dat de piek lag in de maanden juni en juli. De overlastplegers zijn veelal bekenden van de politie; eerder werden zij aangehouden voor drugshandel, inbraken en geweldsdelicten, zo schrijft de gemeente.

Advertisements

Het is niet voor het eerst dat er cameratoezicht op deze plek wordt ingezet, tussen 1 juni 2015 en 1 februari 2016 stonden er al camera’s. En een half jaar later, van 1 juni 2016 tot 31 januari 2018 nogmaals. De gemeente zag echter na opheffen van de maatregel de overlast terugkeren.

Tot juni 2021
Het nieuwe cameratoezicht zal (delen van) de straten Rietvinkpolderstraat, Stadspolderstraat, Tempelpolderstraat, Wilhelmina van Pruisenlaan en het Watergangolderplein beslaan. De maatregel gaat in op woensdag 9 december en zal vooralsnog lopen tot 8 juni 2021. Een dergelijke ingreep wordt genomen in overleg met de officier van justitie en mag alleen als de veiligheidssituatie 24-uurs toezicht verlangt. Tegen de maatregel kan bezwaar worden ingediend.

08-12-2020 15:01