Open Joodse Huizen in Gouda

Gouda – Gouda is één van de 14 steden die dit jaar Open Joodse Huizen organiseert. Open Joodse Huizen zijn kleinschalige, besloten herdenkingen waar verteld wordt over het leven van Joodse Gouwenaars in en om de Tweede Wereldoorlog. Op 3 mei worden er op acht locaties een tiental verhalen verteld door bewoners, onderzoekers en nazaten.

Het project Open Joodse Huizen is ontstaan in 2012 in Amsterdam. Enkele bewoners van huizen met een Joodse bewonersgeschiedenis wilden de verhalen van hun stadsgenoten voor het voetlicht brengen. Het Joods Historisch Museum pakte dit op. Sindsdien groeide het programma uit naar steeds meer deelnemende steden. In Gouda vond vorig jaar de eerste editie plaats, georganiseerd door Streekarchief Midden-Holland en het Gouds Metaheerhuis.

Betrokkenheid
De persoonlijke manier van herdenken en het doorgeven van verhalen, spreekt veel mensen aan. “Op 4 en 5 mei zijn er veel herdenkingen en worden er ook persoonlijke verhalen verteld, maar het intieme karakter van Open Joodse Huizen is uniek”, vertelt Cristel Stolk van het streekarchief. “De combinatie van geschiedenis, herinneringen, de locatie en de dialoog die tussen de vertellers en luisteraars ontstaat, brengt bij de deelnemers betrokkenheid en emotie teweeg. Het gaat bij Open Joodse Huizen om het leven van gewone Gouwenaars, die voor de oorlog net als iedereen hun leven leefden. Door hun verhalen op de locatie te vertellen waar zij hebben gewoond, gewerkt of geleefd, worden ze toegankelijk en bijna tastbaar.”

Locaties
Op 3 mei opent een vijftal woonhuizen haar deur voor een herdenking. Daarnaast zijn het voormalige Joodse Bejaardentehuis (nu inloophuis Domino) en de voormalige Joodse Synagoge (nu Vrije Evangelische Gemeente) open met herdenkingen en een korte documentaire. Het verhaal van de Joodse Jeugdfarm, dat eens gevestigd was aan de Ridder van Catsweg maar niet meer bestaat, wordt verteld in de GSG Leo Vroman aan de Willem de Zwijgersingel.

Besloten
Bij elke locatie vindt twee maal een herdenking plaats. Het programma is gratis toegankelijk en bezoekers kunnen zelf kiezen welke ze bezoeken. Wel moet rekening gehouden worden met een beperkt aantal plaatsen in de meeste huizen. Bij aanvang gaat de deur dicht; de bijeenkomsten hebben een besloten karakter. De eerste herdenking begint om 09.30 uur in de Koekoekstraat. De dag wordt afgesloten om 16.30 uur met een persoonlijk verhaal in de voormalige synagoge aan de Turfmarkt. Dan is er ook gelegenheid tot napraten.

Programma
Bezoekers zijn welkom om te komen luisteren en een bijdrage te leveren. Het programma is te vinden op www.openjoodsehuizen.nl,.