Op zoek naar het geheugen van Gouda

Gouda – Iedereen kent ze wel: plattegronden en wegenkaarten waar alleen gebouwen, wegen of bruggen in zijn opgenomen. Ze zijn vaak statisch en puur informerend. Dit kan beter en leuker, moet Michel Linthorst hebben gedacht. Eind 2017 begon hij met het tekenen van een kleurrijke plattegrond van zijn geboortestad Gouda. Vanaf 1 maart hangt de Geheugenkaart van Gouda bij de vier grote culturele instellingen van Gouda, in opmars naar Gouda 750 jaar. Zes weken lang kun je hier jouw verhaal, herinnering of droom over Gouda achterlaten. Ontwerper Michel Linthorst tekent vervolgens de meest spraakmakende verhalen in de kaart.

“Wat je vaak niet ziet, zijn de bewoners van de stad. Ieder met zijn eigen geschiedenis, dromen en verhalen. Iedereen heeft wel een favoriete plek of herinnert zich een verhaal over kleurrijke mensen of mysterieuze huizen”, aldus Michel Linthorst. Met de Geheugenkaart van Gouda brengt hij, samen met Gouwenaars, deze dromen en herinneringen in kaart. Vanuit deze gedachte gaat hij op zoek naar enthousiaste Gouwenaars met een verhaal. “Ik hoop vooral dat er veel interactie en verbinding door de Geheugenkaart van Gouda op gang komt”, aldus Michel Linthorst.

Samenwerking culturele instellingen
De Geheugenkaart van Gouda is geadopteerd door de vier grote culturele instellingen van Gouda en Gouda 750 jaar. De kaart hangt de komende zes weken in Museum Gouda, De Goudse Schouwburg, Cultuurhuis Garenspinnerij en Bibliotheek Gouda. Een initiatief in aanloop naar het 750-jarig jubileum van Gouda dat aansluit op het plan dat de vier culturele instellingen ontwikkelen om op creatieve wijze Goudse verhalen uit de (ook recente) geschiedenis van Gouda op te halen en te presenteren.

Advertisements

“Nu kunnen we samen met onze bezoekers op zoek gaan naar hún verhalen. Niet alleen over specifiek dit theater of de oude schouwburg, maar ook over deze plek en de stad Gouda”, aldus Anya Tuit, Hoofd Marketing & PR bij De Goudse Schouwburg. “In de Chocoladefabriek zoeken we altijd de verbinding met de Gouwenaars, de Geheugenkaart is een prachtige manier om in gesprek te raken en verhalen te verzamelen”, zegt Erna Staal, directeur van de Chocoladefabriek.

Op zoek naar Goudse verhalen
Alle inwoners van Gouda kunnen bijdragen aan het completer en mooier maken van deze unieke kaart. Een bijzondere manier om de stad en haar inwoners nog beter te leren kennen. Dit kan door de komende weken langs te gaan bij Museum Gouda, De Goudse Schouwburg, Cultuurhuis Garenspinnerij of Bibliotheek Gouda en hier een verhaal achter te laten.

Benieuwd hoe kunstenaar Michel Linthorst te werk gaat? Kom dan op 1 en 5 maart langs de locaties, waar hij live verhalen tekent in de Geheugenkaart van Gouda. Op 1 maart is Michel Linthorst van 15.00 tot 16.00 uur aanwezig in De Goudse Schouwburg, op 5 maart van 12.00 tot 13.00 uur in Bibliotheek Gouda en van 14.00 tot 15.00 uur in Museumcafé Gouda.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via persbericht@goudafm.nl