Op stap met een energiecoach: “Je hebt geen idee wat erbij komt kijken”.

Gouda – In juni stuurde wethouder Hilde Niezen (klimaat, duurzaamheid & energie) een brief rond waarin zij Gouwenaars aanmoedigde om de tuin te vergroenen en het huis te verduurzamen. Met gratis advies van tuinambassadeurs en energiecoaches stond de gemeente inwoners bij. Weekblad deGouda vroeg zich af, hoe effectief is de brief geweest? Hoe werkt zo´n advies van een energiecoach en wordt het ervaren? We liepen een ochtend mee met energiecoach Evert Hasselaar.

Negentig aanvragen in drie weken tijd; dat is het aantal reacties die de gemeente binnenkreeg voor energieadvies. Evert Hasselaar is onderdeel van het team van (vrijwillige) energiecoaches die bij de mensen langsgaat en heeft inmiddels 16 huishoudens bezocht. De gepensioneerde Gouwenaar voelt zich met het werk duidelijk als een vis in het water. Dat is niet zo gek; Evert is opgeleid als architect en werkte al aan duurzaamheid toen het nog een vies woord was, in 1978. Hij is bovendien docent geweest aan de TU Delft. Nu hij het betaald werk heeft neergelegd is Evert lokaal betrokken bij verduurzamingsprojecten. Vanmorgen gaan we samen op bezoek bij Wilma Gottschalk, in de wijk Kort Haarlem.

Voorwerk
Voor we binnenstappen is er achter de schermen al van alles gebeurd. Zo heeft Wilma de basisinformatie over het huis al doorgegeven aan een gemeenteambtenaar. Die heeft vervolgens een energiecoach toegewezen. Zo weet die bij binnenkomst al veel over het huis. Eenmaal geïnstalleerd met de laptop aan de keukentafel, begint Evert met het doorlopen van zijn lijst. Die start met het volledig maken van de basisinformatie; Wilma heeft een huis uit 1887 met een nieuwe aanbouw. Het huis blijkt wel drie verschillende soorten daken te hebben. “Dat kon je in de vragenlijst [vooraf] niet kwijt”, zegt zij.

Isolatie
De ramen worden door Evert geïnspecteerd; enkel glas met een voorzetraam, niet de fraaiste oplossing. Op de eerste etage kieren de oude ramen ook, vertelt Wilma, waardoor het er in de winter een beetje tochten kan. De muren zijn een verhaal apart. Het huis op leeftijd blijkt tot verrassing van de energiecoach volledig vrijstaand. Aan de ene zijde is de ruimte niet meer dan een afgesloten kier, aan de andere kant is er een poort. Dat de lucht aan die kant vrij om het huis stroomt heeft een negatief effect op de isolatie.

De vorige bewoners lieten deze muur in de jaren ’80 daarom isoleren. Jammer genoeg is de gebruikte methode inmiddels flink verouderd. Evert rekent voor dat de muur van Wilma’s nieuwe aanbouw wel vijf keer zo goed isoleert als die onder de oude methode.

In de details
Dan is het tijd voor de details; Evert opent een computerprogramma die speciaal voor de energiecoaches is ingericht. Hierin vult hij alle details in: de leeftijd van de koelkast, wasmachine of vaatwasser, gebruik van de verlichting, het soort verlichting (LED?), hoeveel er wordt gedoucht. Zelfs de gebruikte temperatuur van de wasmachine wordt ingevoerd!

Artikel gaat veder na de foto

Op tafel ligt inmiddels het mooiste stukje techniek van vanmorgen: de Energy Logger, een apparaatje ter grootte van een usb stick die Evert inplugt in de slimme meter. Met een bijbehorende app kan hij op zijn smartphone allerlei data uitlezen, zoals het ‘sluipverbruik’; het verbruik dat overblijft als al het onnodige uitstaat. Dat is bij dit huis wel 78 watt, flink hoger dan de gebruikelijke 30 a 40 watt, zegt hij. De oorzaak blijkt niet te vinden.

Verbeteropties
Tot slot wordt gekeken naar ‘verbeteropties’. Waarvoor staat Wilma open en waarvoor niet? De revue passeren extra HR++ glas bij de voorzetramen (kan wel 360 kuub gas per jaar schelen, op 2000 kuub). Een warmtepomp met hybride CV ketel (bespaart gemakkelijk 50 tot 75% aardgas), moderne isolatie voor de buitenmuur, zonnepanelen of een zonneboiler (zonnepanelen zijn voor deze woning effectiever). Dankzij alle ingevoerde data kan het programma nu berekenen wat deze ingrepen ongeveer kosten en opleveren. Hieruit volgt een stappenplan, een overzicht van gebruik en interesses en mogelijke maatregelen. Nadat Evert het materiaal heeft uitgewerkt, krijgt Wilma het rapport thuis.

Artikel gaat veder na de foto

Heldere info
Na dik twee uur blijkt Wilma tevreden met de adviezen: “Je denkt; hoe moet dat dan (verduurzamen)? Wat kost dat dan? Je hebt geen idee wat erbij komt kijken”. Sommige adviezen worden positief onthaald, andere minder. Het graven van drie diepe putten voor het gebruik van aardwarmte bijvoorbeeld, lijkt haar een minder goed idee, want erg kostbaar en ingrijpend. Ook het overhoop halen van de muur ligt kort na de aanleg van de nieuwe uitbouw gevoelig. Maar isoleren van de ramen en het installeren van zonnepanelen kunnen rekenen op enthousiasme.

Het idee voor het aanvragen van een energiecoach komt overigens niet voort uit de brief van Hilde Niezen, zegt Wilma: “Evert heeft briefjes opgehangen in de poort”. Beide Kort Haarlemmers blijken bekenden van elkaar. Een informatieve ochtend? “Heel uitgebreid, heldere info en bruikbaar”, aldus Wilma.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

07-08-2020 08:22