Ook Gouda in de fout met kunstgraskorrels

Gouda – Uit een rondgang in Gouda blijkt dat tenminste vijf Goudse kunstgrasvelden niet voldoen aan de voorschriften rond rubber granulaat korrels. Recent veroordeelde een rechter in Enschede een sportveldbeheerder nadat die de voorschriften niet had opgevolgd en de korrels terecht waren gekomen in het milieu. Adviezen als het gebruik van kantplanken, regelmatig vegen en het gebruik van uitloopmatten worden ook in Gouda in de wind geslagen.

Landelijk kwam de zaak aan het rollen toen de gemeentelijk sportveldbeheerder in Enschede duizenden euro´s boete kreeg opgelegd, nadat er korrels terecht waren gekomen in de natuur. Inmiddels stapelen de rechtszaken zich op: Montfoort, Tilburg, Katwijk, Almere Hof van Twente, Almelo en Doetinchem, allemaal moeten ze zich verantwoorden. De zaken werden aangespannen door milieuorganisatie Recyling Netwerk en de organisatie ‘Kom van dat gras af’.

De boosdoener zijn rubber granulaat korrels, die worden gemaakt van oude autobanden. Om te voorkomen dat flinters van deze autobanden in het milieu terecht komen heeft de autobandenbranche voorschriften opgesteld voor de velden. De belangrijkste adviezen zijn het gebruik van kantplanken rond het veld, regelmatig de zijpaden vegen en het gebruik van uitloopmatten.

Advertisements

Vijf velden
Uit een reactie van directeur Bas Koekoek van Sportpunt Gouda, blijkt dat de oude rubber granulaat korrels nog worden gebruikt op vijf velden: één veld van Olympia, drie kunstgrasvelden van Donk en het derde veld van Jodan Boys. Op nieuwe velden wordt sinds 2015 een gecertificeerde, milieuvriendelijke korrel gebruikt, waarbij het probleem niet zou optreden. Koekoek vertelt dat Sportpunt Gouda geen van de maatregelen neemt die in de voorschriften staan. Wanneer de oude velden worden vervangen worden de oude korrels vervangen. Tot die tijd is de sportveldbeheerder mogelijk in overtreding.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

15-01-2020 09:00