Onze kerstverlichting is 175.000 kilometer lang..

De Nederlandse huishoudens hebben bij elkaar meer dan 175.000 kilometer aan kerstverlichting in huis. Dat is ruim vier keer de omtrek van de aarde. Bij afdanking verdwijnt echter de helft in de vuilnisbak en gaat verloren voor recycling. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wecycle.

84 procent van de Nederlanders heeft kerstverlichting in bezit, bijvoorbeeld lampjes voor in de kerstboom of een lichtsnoer voor op de gevel. Een op de drie heeft elektrische kerstdecoraties in huis. De helft van de respondenten gooit kerstverlichting of elektrische decoraties weg als deze het niet meer doen. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling. Slechts 41 procent geeft aan de afgedankte kerstspullen in te leveren.
Momenteel voert Wecycle een campagne met tuincentra en bouwmarkten om de consument op te roepen ook afgedankte kerstverlichting in te leveren voor recycling. Wecycle organiseert in Nederland de verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.