Ontwerp voor kunstwerk aan Schoolmeesterwoning gekozen

De Kunstcommissie voor Burgerinitiatieven heeft het ontwerp van het kunstwerk “Weerzien” van Edwin Vreeken uit 17 inzendingen en vier genomineerde ontwerpen gekozen en heeft voorgesteld overleg te starten om dit te realiseren.
Dat is de uitslag van de prijsvraag die de Werkgroep Mooier van de Binnenstad heeft uitgeschreven voor een ‘muurschildering’ aan de blinde gevel aan de schoolmeesterwoning aan het Raoul Wallenbergplantsoen.
Het kunstwerk bestaat uit 7 druppels of tranen en een regel van het gedicht Stolpersteine van Inez Meter. Het wordt uitgevoerd in roestvrij staal.

Volgens de Kunstcommissie scoort Weerzien hoog op het criteria ‘passend in de historische omgeving’ door kleinschalige toevoegingen en ingetogen vormgeving. Daardoor respecteert het de monumentale muur en zijn omgeving. Het ontwerp geeft het thema ‘2e Wereldoorlog en Joodse Kinderen’ helder weer. Ondanks de directe boodschap en de bekende symbolen, laat het ruimte voor eigen overdenkingen. De toeschouwer kan er veel in zien. Tenslotte heeft “Weerzien” een hoge ‘educatieve waarde’ door zijn eenvoud van boodschap en vorm.

De commissie heeft er nadrukkelijk voor gekozen om de vier genomineerde ontwerpen op Open Monumentendag op 12 september te presenteren en voorbijgangers en genodigden hun mening te vragen. Ook is de mening gevraagd van leerlingen van de groepen 7 en 8 van de nabij gelegen Casimirschool. Deze meningen waren kritisch, verassend en vaak inhoudelijk onderbouwd. De Kunstcommissie heeft hiermee nadrukkelijk rekening gehouden en na lang beraad dus gekozen voor het ontwerp “Weerzien’.

De Werkgroep Mooier gaat zich nu inzetten voor realisering van het ontwerp. Zij gaat de gemeente adviseren om de benodigde vergunningen aan te vragen en naar financiering zoeken.
Met een symbolische handeling overhandigt de werkgroep/kunstcommissie het ontwerp van het kunstwerk in de openbare ruimte aan de wethouder voor cultuur van Gouda met een positief advies.