Olympisch brons en Gouds succes

Het Nederlandse team heeft tijdens de 16e International Junior Science Olympiad (IJSO) in Doha, Qatar een bronzen medaille behaald. Een heel mooi resultaat bij deze internationale krachtmeting onder toptalenten. De IJSO werd gehouden van 3 t/m 12 december met als thema ‘Inspiring today’s young generation for the skills of tomorrow’. Het was voor het eerst dat deze sciencewedstrijd in een Arabisch land werd gehouden.

“Deze olympiade daagt leerlingen uit na te denken over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN en inspireert hen om hier in de toekomst, als wetenschappers in spé, invulling aan te geven”, aldus Mohammed bin Abdul Wahed Al Hammadi, minister van Onderwijs van Qatar. 409 topleerlingen uit 67 landen gingen de strijd met elkaar aan. Veertien landen deden voor het eerst met een leerlingenteam mee, drie landen stuurden een waarnemer.

Het Nederlandse team

De bronzen medaille werd behaald door het gehele team bestaande uit:

  • Sophie Bekkering van het Praedinius Gymnasium in Groningen,
  • Bart Bloemsaat van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen,
  • Koen Bresters van De Goudse Waarden in Gouda,
  • Revi Gerner van RSG Tromp Meesters in Steenwijk,
  • Lars Hamelijnck van het Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther,
  • Stephen Yang van het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

De IJSO is een olympiade voor leerlingen van 15 jaar of jonger. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen; een individuele meerkeuze- en open-vragen-toets en praktische opdrachten in teamverband. Maar, de IJSO is meer dan alleen een kenniswedstrijd. Er was een uitgebreid educatief en cultureel programma. Aspire, het sportcomplex waar ook het WK voetbal in 2022 wordt gehouden, werd bezocht en er wat tijd om pootje te baden op Sealine Beach aan de Perzische Golf.

Wedstrijddeel

De toetsen waren geïnspireerd door typische Qatar thema’s zoals de vorming van parels, de Arabische koffie ‘Qakwak’ en hoe de Arabische kamelen (dromedarissen) zich met betrekking tot het watergebruik aangepast hebben aan de droge omstandigheden in de woestijn. Het thema voetbal kwam aan de orde bij een opgave over de effectiviteit van scheenbeschermers, waarbij gekeken werd naar het opvangen van de schopkracht. Verder werd nagegaan hoe je elektrochemie kunt gebruiken bij het opsporen van dopinggebruik. In het practicum stond het onderzoek naar de kwaliteit van water centraal. Met de lugoltest en de biureettest is gekeken naar mogelijke verontreinigingen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

12-12-2019 15:35