Oasen tekent leningsovereenkomst met Europese Investeringsbank

Gouda – De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een leningsovereenkomst getekend met het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Oasen N.V. De lening van 70 miljoen euro zal worden gegarandeerd door de Europese Commissie via het Europees Fonds voor Strategische Investeringen, deel van het Investeringsplan voor Europa.

Met deze financiering zal Oasen een deel van haar investeringsprogramma voor de jaren 2017-2022 uitvoeren. Hieronder vallen een grote upgrade van het distributienetwerk, alsook de vernieuwing van waterzuiveringsstations, reservoirs en pompstations. Door de specifieke bodemsamenstelling in het waterwin- en distributiegebied van Oasen zijn er aanzienlijke investeringen nodig voor het moderniseren en onderhouden van de drinkwaterinfrastructuur in Zuid-Holland.

“Dit is de eerste operatie in de Nederlandse watersector waar we de garantie van het Junckerplan gebruiken. Die stelt ons in staat om financiering te leveren die precies bij de behoeften van Oasen past”, stelt EIB vicepresident Pim van Ballekom. “Het project focust ook specifiek op het aanpassen aan klimaatverandering, aangezien een deel van het geld gebruikt zal worden voor nieuwe zuiveringstechnieken vanwege de verzilting.”

Advertisements

Prof. dr. ir. Walter van der Meer, CEO van Oasen, voegde toe: “Om onze klanten van onberispelijk drinkwater te voorzien, investeert Oasen Drinkwater constant in de waterzuiveringsstations, het leidingnetwerk en haar kennis. We zullen onze bestaande investeringsplannen voor de komende zes jaar zeker kunnen uitvoeren dankzij deze lening van EUR 70 miljoen van de EIB.”

Europees Commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij Karmenu Vella, zei: “De Commissie is vastbesloten in het overgaan naar een meer circulaire economie en een duurzamer gebruik van onze grondstoffen, waaronder het water. De EFSI-investering in Oasen waarmee de modernisering van de drinkwatervoorziening in de provincie Zuid-Holland gesteund wordt, komt ten goede aan zo’n 750.000 mensen. Door bedrijven aan te zetten tot innovatie maken we ze concurrentiekrachtiger, en daarmee stuwen de groei van een sector die in Europa werk biedt aan bijna een miljoen mensen.”