Nieuwe toekomst voor Zwolse scheepshelling in Gouda

Gouda – Gouda krijgt weer een ouderwetse dwarsscheepshelling. Domera aan de Gouderaksedijk, waar in de nabije toekomst waterwoningen worden gebouwd, geeft een scheepshelling uit Zwolle een nieuwe toekomst.

Afgelopen maandag kwamen de onderdelen van de Zwolse helling in Gouda aan met binnenvaartschip Liesbeth uit Dordrecht. Met een mobiele kraan zijn de elementen van de helling gelost. De eigenaren van Domera gaan de scheepshelling plaatsen nadat de grond ter plaatse is gesaneerd. Dat zal naar verwachting binnen enkele maanden zijn beslag krijgen. De plek waar deze helling weer opgebouwd zal worden is dezelfde plek waar oorspronkelijk de dwarshelling van de scheepswerf Van Vlaardingen lag.

Op de helling gaat Domera in de nabije toekomst waterwoningen bouwen en als ze gereed zijn, kunnen ze in de Hollandse IJssel te water worden gelaten. De helling kan ook gebruikt worden om waterwoningen uit het water te halen, bijvoorbeeld voor onderhoud.

De helling komt uit Zwolle en stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Grappig detail is dat het binnenvaartschip dat de helling naar Gouda voer, in het verleden zelf onderhoud heeft gehad op de helling. Schepen tot 1000 ton zijn met de complete helling omhooggetrokken. De helling was in Zwolle overtollig omdat scheepwerf de activiteiten beëindigt. Domera heeft een deel van de helling gekocht. Het overige deel blijft in Zwolle op zijn plaats liggen.

Maarten en Marius Vroegindeweij, eigenaren van Domera, zijn blij met de aankoop: “Vanaf het begin wilden we zoiets al aanschaffen, maar dergelijke dwarshellingen komen maar sporadisch vrij. Via via zijn we hier aangekomen. Het is ook nog eens cradle to cradle, oftewel volledig hergebruik van materiaal.”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

24-01-2019 09:25

Advertisements