Gouda – Het Goudse College heeft een deel van Plaswijck en het nieuwe West Middenwillens aangewezen als ‘verkenningsblok’. Hier start het leerproces voor de omvorming naar duurzame energievoorziening van panden in onze stad. Na zorgen werd al bekend dat Kort Haarlem en de Kadebuurt toch geen ‘startbuurt’ zouden worden voor de energietransitie. De gemeente legt daarbij ook een claim bij de Rijksoverheid neer, voor financiële ondersteuning van bewoners. Dit alles blijkt uit de concept Transitievisie Warmte (TVW) die vandaag openbaar is gemaakt.
De gemeente heeft in de wijken Kort Haarlem en Kadebuurt een enquête gehouden. Zelf hielden de buurten ook enquêtes. Ook hebben de buurten een petitie gehouden, omdat ze bezorgd waren over de snelheid en kosten van de omschakeling naar duurzame energie.
De bedoeling was aanvankelijk dat de wijken in 2030 volledig van het gas af zouden zijn, een vooruitzicht waar veel bewoners voor terugschrokken, zegt wethouder Hilde Niezen in een reactie. “In de Kadebuurt wonen mensen die zich er erg veel zorgen om maken. Mensen met een eigen huis, met kinderen met een dure studie en niet zo’n hoog inkomen. Waar moet ik in hemelsnaam het geld vandaan halen?”, verwoordt zij hun bezorgdheid.
Nieuwe aanpak
De wethouder gooit het nu over een andere boeg. “We beginnen nu met twee verkenningsblokken. In de kern van Plaswijck, rondom het winkelcentrum, gaan we kijken; kunnen we daar iets met het warmtenet doen?” De wethouder noemt dit een vrij ingrijpende, dure methode om gebouwen te verwarmen, maar niettemin ook kansrijk. Ook wil het College nu in een vrij nieuwe wijk aan de slag gaan, in Middenwillens west: “Dat zijn relatief nieuwe woningen, die nog wel gewoon een CV ketel hebben. Op het vervangingsmoment van die ketels kunnen we met individuele oplossingen kijken”. Belangrijk in de nieuwe aanpak is dat het vrijwillig is, zegt Niezen: “We gaan mensen niets opleggen”.
Andere wijken
Voor verduurzamingen in andere wijken van Gouda zet de wethouder in op een brede campagne. “Ga allemaal aan het werk”, roept zij op. “Je ziet in veel wijken dat individuele oplossingen goed werken. We gaan actief in dat soort wijken aan de slag, wat kan je hier doen?”
Het College houdt zich niet doof voor de financiële zorgen van bewoners, die de verduurzaming van hun woningen boven het hoofd groeit. Zij wil een verzoek neerleggen bij het Rijk om financiële middelen, zegt Niezen (denk aan subsidies). “Gemeentes vinden de transitie heel belangrijk. Het is een nationale opgave, dan kan je niet bij de gemeente neerleggen van; ‘regelen jullie het maar’. Ik denk dat de druk op het Rijk best groot is, dit is topprioriteit”, vertelt de wethouder. Gouda acht de poging kansrijk, omdat zij samen optrekt met andere G40 gemeenten.
30-06-2021 15:10