Nieuwe plek voor kunstwerk Kop van de Kleiweg

Gouda – Het kunstwerk van twee cirkels dat op de Kop van de Kleiweg stond, verhuist naar het plein voor het Huis van de Stad. Het kunstwerk stond sinds 2002 op de Kop van de Kleiweg. Door de herinrichting van deze plek, moest er worden gezocht naar een nieuwe locatie. Volgens de gemeente is kunstenaar Marinus Boezem tevreden met deze nieuwe centrale plek van zijn kunstwerk.

De twee grote cirkels van het kunstwerk zijn gehakt uit zwart graniet. De bovenzijden zijn gepolijst tot zwarte spiegels, waarin de lucht wordt gereflecteerd. De twee cirkels zijn min of meer elkaars tegenpolen. In de grote cirkel is de noordelijke sterrenhemel met alle Latijnse benamingen van de sterrenbeelden gezandstraald. Het is een schematische weergave van het eeuwige en oneindige heelal. Als tegenhanger laat de kleine cirkel een labyrint zien. Het is een oud symbool, dat in alle culturen gebruikt wordt om betekenis te vinden in het korte aardse bestaan. Het ontwerp van het kunstwerk heeft het bekende labyrint van de 13e eeuwse kathedraal van Chartres overgenomen.

Banken
Al sinds de middeleeuwen kan het grote labyrint in Chartres als een soort pelgrimstocht bewandeld worden. De lange tocht is een zoektocht naar het leven. Niet het eindpunt is belangrijk, maar de reis zelf. De twee cirkels zijn niet alleen geschikt als banken, ze zijn ook letterlijk een rustpunt in de hectiek.

Advertisements

Het kunstwerk is geschonken door de Kamer van Koophandel kring Midden-Holland aan de gemeente Gouda.